U Bijeljini održan naučni skup “Bijeljina u 20. vijeku” /VIDEO/

Naučni skup u Bijeljini posvećenom istoriji ovog područja u 20. vijeku okupio je na jednom mjestu stručnjake sa univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.  Moglo se čuti da je ovaj  naučni skup posvećen srpskom narodu u Bijeljini u 20. vijeku, ali da se na primjeru jednog srpskog grada govori i o istoriji cijelog srpskog naroda.

Naučni skup u Bijeljini posvećenom istoriji ovog područja u 20. vijeku okupio je na jednom mjestu stručnjake sa univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.  Na buran 20. vijek u istoriji Srba i drugih naroda na ovom području, podsjetio je Prof. dr Goran Latinović sa banjalučkog Filozofskog fakulteta.

Pravni fakultet u Istočnom Sarajevu jedan je od organizatora ovog naučnog skupa. Dekan ovog fakulteta ističe da se o Bijeljini zna samo fragmentarno, te da je veoma malo ili skoro nimalo naučnih istraživanja o razvoju Bijeljine tokom 20. vijeka u svim aspektima njenog postojanja.

Riječ je o prvom u ciklusu naučnih skupova o istoriji Bijeljine čiji je cilj da objasni čemu Republika Srpska, ne samo kako, nego i zašto je ona nastala, pojašnjava Miloš Ković, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Moglo se čuti da je ovaj  naučni skup posvećen srpskom narodu u Bijeljini u 20. vijeku, ali da se na primjeru jednog srpskog grada govori i o istoriji cijelog srpskog naroda.

Naučni radovi sa ovog skupa će biti objavljeni u zborniku koji će biti štampan na srpskom i engleskom jeziku. Organizatori skupa su Eparhija zvorničko-tuzlanska, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzej Semberije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *