U BiH prvi put više od 2.000 novozaraženih, preminulo 88 osoba /VIDEO/

U Srpskoj 479 novozaraženih i 29 smrtnih ishoda u posljednja 24 časa.

Testiranjem uzoraka na virus korona u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske kod jednog pacijenta otkriven izvorni vuhanski soj i mutacija koja se nalazi u britanskom i južnoafričkom soju. U Bijeljini je u posljednja 24 časa potvrđen 51 slučaj virusa korona. U bijeljinskim kovid bolnicama stanje ozbiljno. Na liječenju 71 pacijent, od kojih dvije trećine imaju tešku i izrazito tešku kliničku sliku, na respiratoru je 17 lica Trenutno, najmlađi pacijent ima 34 godine. Za sada ima dovoljno mjesta u kovid bolnicama, rekao je direktor bolnice Zlatko Maksimović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas se vakcinisala u Institutu za javno zdravstvo Srpske.Vakcina je jedini način pobjede virusa, poručila je ona. Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić pozitivna je na virus korona i sa porodicom je u kućnoj izolaciji.

Agencija za lijekove BiH testira uzorke vakcine “sinovak” protiv virusa korona koje je BiH donirala Turska. Svim neosiguranim osobama u Kantonu Sarajevo od ponedjeljka će biti omogućeno prijavljivanje za imunizaciju putem posebne aplikacije. Društvo novinara BiH uputilo je oštar javni protest ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću nakon njegove izjave da “ novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19.“

Epidemijska situacija u Srbiji vrlo ozbiljna. Zdravstveni radnici u Opštoj bolnici u Kraljevu danas su na dvadesetak minuta ubustavili rad tokom pauze za doručak da bi skrenuli pažnju javnosti da su pred pucanjem sistema i apelovali na građane da poštuju protivepidemijske mere.

Vojna Bolnica u Nišu od ponedeljka je u kovid sistemu i skoro je popunjena, na kiseoničkoj potpori više nema mjesta.

Vidi se stagnacija, čak i blagi pad novozaraženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana, ali to ne smijemo da ugrozimo, rekala je predsjednica Valde Ana Brnabić. U Srbiji je do sada dato skoro dva i po miliona vakcina. Ljekari apeluju na vakcinaciju.

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Radomir Ratko Dmitrović, upućen je na lečenje u jednu od beogradskih kovid bolnica zbog kovida. U Hrvatskoj su u posljednja 24 časa zabilježena 2.362 nova slučaja zaraze virusom korona, preminulo je 29 osoba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *