U BiH 865 novozaraženih koronavirusom, 36 preminulih /VIDEO/

Novih 286 slučajeva zaraze virusa korona, i 14 preminulih prijavljeno je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Posljednja 24 sata.

Testirano je ukupno 899 uzoraka, a i danas najviše zaraženih imaju Banjaluka – 107 i Bijeljina – 26. Kada je riječ o preminulim osobama, bitku sa kovidom izgubile su i dvije osobe iz Bijeljine.

Nakon pristiglih rezultata testiranja, broj zaraženih virusom korona u JU Domu penzionera Banjaluka popeo se na 48 pozitivnih korisnika, saopšteno je danas iz ove institucije.

Na liječenju u bijeljinskim kovid bolnicama je 80 bolesnika, više od polovine hospitalizovanih je sa teškom kliničkom slikom, a njih 28 je životno ugroženo, na respiratore je priključeno 11 oboljelih. U protekla 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 21 novi smrtni ishod. i 546 pozitivnih na korona virus.

Granična policija BiH objavila je uputstvo za one koji putuju u Srbiju, prema kojem građani država zahvaćenih epidemijom virusa korona u ovu zemlju mogu ući samo uz RT-PCR test koji nije stariji od 48 sati. Član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon ocenio je da poskupljenje pi-si-ar testa može biti i u funkciji odvraćanja od dolaska u Srbiju,

Srbija je spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv koronavirusa, ali i u zajedničkoj proizvodnji vakcine, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar za TV kanal Rusija-24. Lončar se zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, jer je Srbiji obezbijedio vakcinu “sputnjik” za istraživanje.

I dok u Srbiji već istražuju rusku vakcinu, BiH bi kako je ranije rečeno mogla ostati bez vakcine protiv kovid 19 jer Federacija kasni sa uplatom.

Njemačka Vlada je preporučila da se ne putuje bez prijeke potrebe i zato je veći dio naših građana odustao od odlaska s obzirom na desetodnevni karantin kada se vrate u Njemačku , izjavila je generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *