Pašalić: U BiH 1991. godine rođeno 67.000 djece, a lani tek 26.000

Demograf Stevo Pašalić izjavio je Srni da je u BiH 1991. godine rođeno 67.000 djece, a prošle godine 25.911.

“To znači da će BiH za 45-50 godina imati oko 1,5 miliona stanovnika, a Republika Srpska oko 500.000”, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, BiH danas ima 2,946 miliona stanovnika, a da nije bilo ratova i ljudskih gubitaka taj broj bi iznosio blizu pet miliona.

Pašalić je naveo da fertilni kontingent žena u Republici Srpskoj stari, što potvrđuje podatak da je udio žena 35-49 godina 47 odsto, a njihov udio u rađanju je 18,33.

“Djeca su naša najveća budućnost i ekonomsko preimućstvo. Potreban nam je ljudski razvoj kao odgovor na demografske promjene, kome prethodi odgovorno planiranje, analize i realizacija”, naveo je Pašalić uoči promocije njegove knjige “Republika Srpska – put do demografskog uspona”, koja će biti održana u petak, 27. oktobra, u Bijeljini.

On je istakao da su procesi depopulacije pokazali da je Republika Srpska doživjela signifikativni demografski pad, koji se i dalje nastavlja.

“Empirijska istraživanja su potvrdila postojanje zavisnosti ekonomskog rasta po stanovniku od stope ukupnog fertiliteta. Na oblikovanje starosno-polne strukture stanovništva Republike Srpske uticalo je mnogo paralelnih demografskih procesa. Opadanje aktivnog stanovništva u Srpskoj praćeno je porastom neaktivnog stanovništva, posebno penzionera /65+/”, naveo je Pašalić.

On je istakao da dugotrajno iseljavanje sa ovih prostora nameće i pitanje njegovog zaustavljanja i koliko BiH stvarno košta odliv stanovništva.

“BiH je u periodu 2014-2022. napustilo 283.734 stanovnika. To je 31.526 prosječno godišnje, plus 12.000 godišnje negativnog prirodnog priraštaja, gubitak na godišnjem nivou je 43.526 stanovnika, pa je godišnji gubitak oko 12,5 milijardi dolara”, naglasio je Pašalić.

On je ukazao na nužnost migracione politike jer su najveći demografski gubici u iseljavanju stanovništva, pa je danas apsurd da ljudi odlaze, a BiH se otvara ka azijskom tržištu radne snage.

Knjiga “Republika Srpska – put do demografskog uspona” Steve Pašalića biće promovisana u Bijeljini u petak, 27. oktobra u konferencijskoj sali Saveza opština i gradova Republike Srpske, sa početkom u 11.00 časova, najavljeno je iz Centra za populaciona i društvena istraživanja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *