U Banjaluci obilježena 31 godina od stradanja 12 beba – svjetski moćnici zaslužili kaznu /VIDEO/

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem ruža na spomenik 12 beba na Novom banjalučkom groblju i spomen obilježju Život ,  danas je obilježena 31 godina  od smrti 12 beba u Kliničkom centru u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima. Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage. U znak sjećanja na Novom banjaluckom groblju  i spomen obiljezju “Zivot” u Banjaluci, danas su ruže položile majke majke preminulih beba, te zvanicnici RS , kao i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrameno otađžbinskog rata.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je 22. maj jedan od najtužnijih dana u istoriji Republike Srpske i nacionalna tragedija koja će zauvijek biti urezana u kolektivno pamćenje našeg naroda.Predsjednik Srpske Milorad Dodik porucio , iako smo hrišćani i treba da praštamo, djecu ne možemo i nećemo oprostiti, ruka zla svjetskih moćnika oduzela im je pravo da dišu, pravo na život, i njihovom samovoljom bili su osuđeni na smrt.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *