U 2021. oko 900 otkrivenih karcinoma pluća /VIDEO/

U Republici Srpskoj je u 2021. godini otkriveno između 870 i 900 bolesnika sa karcinomom pluća, podaci su GLOBOKAN-a /The Global Cancer Observatory/, svjetske i evropske mreže koja prati kretanje bolesnika sa malignim bolestima.

Predsjednik Udruženja pulmologa Republike Srpske Mirko Stanetić izjavio je danas novinarima, nakon otvaranja jubilarnog 30. stručnog skupa “Majski pulmološki dani”, da je među njima najveći broj sa nemikrocelularnim karcinomom.

“Ono što je tragično je da se to otkrije u uznapredovaloj fazi bolesti”, rekao je Stanetić.

On je ukazao da su pulmologiju, koja nije atraktivna grana medicine, učinili da bude atraktivna, sa željom da se ne ponovi vrijeme virusa korona i neprilike koje su tada imali.

Stanetić je istakao da pulmologija u Republici Srpskoj ide u korak sa vremenom i sa savremenim smjernicama, a da je ovogodišnji stručni skup “Majski pulmološki dani” okupio oko 200 učesnika iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je danas veliki jubilej za pulmologiju Republike Srpske – 30 godina stručnog skupa “Majski pulmološki dani”, te napomenuo da je riječ o aktivnosti koja je počela u teška vremena i nastavila se sve ovo vrijeme.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.