Obilježeno 30 godina od osnivanja Ilijaške brigade /VIDEO/

Ispred spomen-obilježja u porti Manastira Svete Petke u Bijeljini, gdje su uklesana imena 1.264  poginulih srpskih boraca i civilnih žrtava rata  sa područja opština  Ilijaš,Vogošća i Rajlovac danas je služen parastos i položeni vijenci, povodom tri decenije od osnivanja Ilijaške brigade. Iako su nekadašnji žitelji  ove tri opštine  danas rasuti širom svijeta, Dan brigade tradicionalno se obilježava u Bijeljini svake godine.

Ilijaška brigada Vojske Republike srpske branila je zonu odgovornosti od 150 kilometara i učestvovala na svim ratištima u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.U njenom sastavu borilo se  preko  6.000  boraca, dok je u temelje Srpske svoj život ugradilo njih 532 od čega 41 dijete .

Tokom rata ova brigada je dala nemjerljiv doprinos i velike žrtve u odbrani srpskih domova. Današnjim pomenom prisjećamo se njihovih žrtava, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

U  porti Manastira Svete Petke u Bijeljini nalazi se spomen-obilježje  za  poginule  srpske  borce sa područja sarajevske opštine Ilijaš. Finalni radovi su pri kraju, a sredstva su ranije obezbjeđena.

Iako rasuti širom svijeta stanovnici  ove tri opštine njih  oko pet  hiljada nastanjeni su u Bijeljini ali i širom svijeta.  Svoje običaje i tradiciju njeguju i čuvaju kroz rad Udruženja “Prijatelji Ilijaša” u Bijeljini.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.