U 13 gradova Srpske dolazi 500 mališana sa Kosova i Metohije

Ukupno 13 gradova i opština Republike Srpske prihvatilo je da učestvuje u 10. jubilarnom projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” u okviru kojeg će u goste Srpskoj krajem juna doći 500 mališana sa Kosmeta.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiju Milorad Arlov rekao je Srni da će domaćini biti Banjaluka, Bijeljina, Trebinje, Prijedor, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Doboj, Brod, Šamac, Pelagićevo, Sokoloc i Istočno Novo Sarajevo.

On je naveo da će u okviru ovog najmasovnijeg projekta povezivanja djece u regionu od 25. juna do 2. jula doći kod vršnjaka 500 srpski đaka uzrasta od 10 do 15 godina iz višečlanih porodica i odličnih učenika sa Kosova i Metohije, u pratnji 45 prosvjetnih radnika.

Ta djeca su iz Leposavića, Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Velike Hoče, Orahovca, Vitine, Gračanice, Lipljana, Goraždevca, Srbice, Parteša, Pasjana, Novog Brda i Kosovske Kamenice.

Arlov je rekao da će među njima biti 25 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju, u pratnji svojih roditelja, iz Udruženja roditelja “Podrži me” Kosovska Mitrovica koji su gosti Odbora.

On je podsjetio da je za ovu djecu i mlade izgrađen i sad se oprema Dnevni centar “Podrži me – 9. januar” od 714 metara kvadratnih u vrijednosti iznad 300.000 evra u Kosovskoj Mitrovici.

On je rekao da je ove godine u okviru ovog projekta u goste pozvano i oko 30 srpske djece iz Gline, sa Banije u Hrvatskoj, da svi zajedno budu sa vršnjacima u Republici Srpskoj.

“Veliko hvala svim lokalnim zajednicama, osnovnim školama, a posebno porodicama širom Srpske koje humanošću podržavaju ovaj projekat od 2012. godine”, rekao je Arlov.

On je zahvalio Ministarstvu prosvjete i kulture i Vladi Republike Srpske koji podržavaju napore da pomognu djeci na Kosovu i Metohiji, a ove godine i u Hrvatskoj na Baniji.

“Posebno hvala za ukupno oko 300 donatora, ili 146 osnovnih i srednjih škola, po našoj procjeni oko 100.000 učenika, i oko 152 drugih donatora, na velikoj podršci izgradnji Dnevnog centra `Podrži me – 9. januar`”, rekao je Arlov, te zahvalio i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.

On je dodao da je do sada u goste u Republiku Srpsku sa Kosmeta došlo više od 5.000 srpske djece i 500 prosvjetnih radnika.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *