Turistički orjentisane države kuju planove za spas sezone /VIDEO/

Ljetna sezona počinje uskoro, a samim tim i planiranje godišnjih odmora. Međutim, ukoliko nemate problema sa finansijskim sredstvima, smanjena mogućnost prelaska granica u regionu i širom Evrope može prouzrokovati poteškoće. Turistički orjentisane države čija privreda u najvećoj mjeri zavisi od turizma, kuju planove i traže način kako da spase sezonu. Ovogodišnja očekivano neće biti na nivou onih prije pandemije, uticaće na nju niz faktora, a presudna će biti epidemiološka situacija.

Na primorju uveliko kuju planove kako da ove godine privuku turiste. Oni koji se ipak nisu uželjeli mora moćiće godišnje odmore da provedu uživajući u prirodnim ljepotama naše zemlje i bogatoj gastro ponudi ili u nekima od poznatih odmarališta susjednih zemalja.

Turizam može biti top sektor u BiH, prvenstveno zbog prirodnih ljepota koje imamo i bogate gastro ponude koja je u naše krajeve prije pandemije privlačila veliki broj stranih turista. Nadležne entitetske vlade ulažu maksimalne napore da saniraju posljedice po ukupnu turističku privredu. U jedinom bh gradu na moru Neumu, nadaju se i ove godine turistima iz regiona. Prošle godine je upravo Neum bio turistička destinacija za građane susjedne Srbije. Pripreme za nikada neizvjesniju turističku sezonu su u toku, a Bosna i Hercegovina će čini se morati tražiti nova ciljana tržišta za privlačenje turista ovoga ljeta, ali pod uslovom da epidemiološka situacija to bude dopuštala.

Grčka bi trebalo da otvori svoje granice za turiste iz Srbije prije kraja ovog mjeseca. S probnim otvaranjem granica ili bez njega, ono što ostaje izvesno jeste da će grčke granice za sve Srbe biti otvorene 14. maja, kao što je ranije najavljivano. Srpski turisti pokazuju veliko interesovanje za grčka odmarališta, jer prošle godine mnogi nisu uspeli da se odmore zbog izbijanja pandemije.

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spašavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinisanjem turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, pišu hrvatski mediji.

Turizam je strateška grana privrede u Crnoj Gori, pa je strah kako će proteći glavna sezona sasvim opravdan, a presudna će biti brojka vakcinisanih građana, posebno turističkih radnika. Ipak Svjetski savjet za turizam i putovanja, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja, što predstavlja veoma važan korak za dobijanje povjerenja turista. Kompletna turistička privreda u Herceg Novom spremna je da dočeka turiste. Radovi na javnoj garaži se privode kraju, pa će Novljani i njihovi gosti u samom centru grada dobiti oko 200 novih parking mjesta i time se riješiti decenijski problem sa parkiranjem.

Srbija se našla na spisku jedne od najpopularnijih prekomorskih destinacija prestižnog kineskog turističkog magazina “Vitrip”. Priznanje po kome se Srbija preporučuje putnicima koje interesuju sadržaji iz kulture, kao i uživanje u životu, dodijeljeno je ove nedjelje na zvaničnoj ceremoniji održanoj u Kini. Srbija se na ovaj način našla u društvu Tajlanda, Fidžija, Tahitija, Filipina, Turske, Malezije, Japana…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *