Troškovi života skoro 3.000 KM, a plate nekoliko puta manje /VIDEO/

Poskupljenja su skoro svakodnevna i u Republici Srpskoj, ali i u cijelom svijetu. Inflacija raste, a prognoze ekonomskih stručnjaka nisu optimistične. Procjenjeni mjesečni troškovi života dostižu skoro 3.000 maraka po četvoročlanoj porodici, a oko 50 odsto porodica nema sredstava za normalan život dok minimalna plata iznosi 590 maraka, a prosječna oko 1.000.

Prema podacima najveće svjetske baze podataka o troškovima života, procijenjeni mjesečni troškovi četvoročlane porodice u BiH su 2.849 KM, a za jednu osobu oko 850 KM, i to bez stanarine. Dok je prosječna isplaćena plata iznosi oko 1000 maraka, sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro tri puta više, pa je lako izračunati kupovnu moć prosječnog potrošača.

Na pitanje koliko radnika radi za minimalnu platu koja iznosi 590 maraka, a ne za prosječnu od 1000 koja se navodi u statistici, iz sindikata kažu više od polovine.

Inflacija i skok cijena većine proizvoda i usluga je stanje globalne ekonomije. Ono što najviše brine su poskupljenja hrane i energenata. Profesor Milojević objašnjava da prvi put na tlu Evrope manje razvijene zemlje ne mogu da se štite od razvijenih zemalja i to vodi njihovom potpunom ekonomskom satiranju.

Iz regionalnog sindikata u Bijeljini ističu kako je iz dana u dan prisutna sve veća podjela i raslojenost u društvu.

Prema riječima ekonomiste Alekse Milojevića, stavku standarda u Srpskoj podižu doznake iz inostranstva, odnosno novac koji šalje dijaspora i to u značajnom iznosu na godišnjem nivou.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u Srpskoj, u decembru 2021. godine, u odnosu na prethodni mjesec, viši je za 0,5 odsto, dok je u odnosu na decembar 2020. godine u prosjeku viši i za skoro 6 odsto, podaci su  Republičke agencije za statistiku. Svakodnevno je prisutan tihi rast cijena i niko sa sigurnošću ne može reći do kada će trajati.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *