Enormna cijena mineralnog đubriva /VIDEO/

Stanjem usjeva na području Semberije poljoprivrednici nisu zadovoljni. Pšenicu kažu moraju prihraniti u februaru kako ne bi u potpunosti izgubili prinose bez primjenjene agrotehnike. Međutim, nameće se pitanje kako realizovati ovaj posao jer je mineralno đubrivo na nikada jačoj cijeni.

Golomrazica ne prija usjevima u Semberiji koje ne štiti snježni pokrivač. Na više od 90 odsto parcela pšenica je jesenas zasijana bez mineralnih đubriva, što se već može primjetiti po stanju usjeva jer pšenica se napominju nije dobro izbokorila, pa je briga ratarima s razlogom veća.

Prate se i cijene ali i ponuda đubriva na tržištu, tek tu stanje nije sjajno kažu poljoprivredni proizvođači. Pšenicu kojoj nisu mnogo toga pružili na jesen morali bi kažu u februaru prižiti prihranu, u suprotnom na prinose neće moći računati. S druge strane cijene đubriva su ekstremno visoke  pa ratare brine kako prihraniti njive a da kako kažu ne ostanu u “debelom minusu”.

Očekivali su poljoprivrednici da će ih sa novom sezonom na tržištu sačekati stabilizacija cijena, ipak to se nije desilo. I cijene sjetvenih repromaterijala za zasnivanje proljetne sjetve biće visočije kažu glavni akteri ove priče, što poljoprivrednu godinu izvijesno je vodi u neizvijesnost.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *