Troškovi za hranu četvoročlane porodice istope platu

Samo za potrebe ishrane četvoročlane porodice, radnik u Srpskoj koji ima prosječna primanja treba da radi 17 dana mjesečno.

Naime, prema podacima koji su juče saopšteni iz Saveza sindikata RS, porodice u Republici Srpskoj su u novembru najviše novca trošile za nabavku prehrane – 704,70 KM. Istovremeno, prosječna plata iznosila je 917 maraka.

Budući da se, u prosjeku, mjesečno radi 22 dana, prostom računicom dođe se do podatka da se dnevno zaradi 41,70 KM. Ili, igra brojki pokazuje da je potrebno gotovo 17 dnevnica za cifru od 704,70 KM, koliko treba za ishranu porodice.

I to nije sve, jer, kako upozoravaju sindikalci, postoje brojne oblasti u kojim se zarađuje mnogo manje od prosjeka.

Građevinci su, recimo, prošlog mjeseca na tekuće račune dobijali tek 639 maraka.

“Kada posmatramo podatke iz sindikalne potrošačke korpe, evidentno je da se u velikom broju privrednih, proizvodnih i uslužnih djelatnosti, njih osam ili devet, prosječnom platom ne mogu pokriti ni svi troškovi prehrane”, kaže za “Nezavisne” Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Kako je dodala, to jasno govori da je kupovna moć radničkih porodica na izuzetno niskom nivou.

“To znači da u narednom periodu treba doći do povećanja plate i tih radnika. Kako bi obezbijedili osnovne životne potrebe”, navela je Radoševićeva.

Često se ulazi u minus

Borci za zaštitu potrošača ističu da se, u situaciji kada mnogi zarađuju manje nego što je potrebno za život, veoma često ulazi u minus.

“Mi smo još narod koji vrlo lako poseže za pozajmicama, brzim kreditima, odnosno uslugama mikrokreditnih organizacija i banaka. Ali u svakom slučaju živimo na kredit. To je jedino što nam je preostalo”, kaže za “Nezavisne” Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Iz Saveza sindikata RS juče je saopšteno da je u Republici Srpskoj najveća prosječna plata u novembru isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.414 KM. Dok je najniža u oblasti građevinarstva – 639 KM.

“Prosječna plata nakon oporezivanja u novembru bila je veća za sedam KM u odnosu na platu u oktobru”, saopštili su iz Saveza sindikata RS.

Kako dodaju, niske prosječne plate u novembru primili su i radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (653 KM). Zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (699 KM). Kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, odnosno hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna novembarska plata iznosila 661 KM. Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 707 KM, kao i u trgovini 711 KM.

“Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u novembru koštala je 1.912,17 KM. A prosječna plata od 917 KM pokrivala ju je sa 47,96 odsto”, navode iz Saveza sindikata RS.

Porodice u Republici Srpskoj su u prošlom mjesecu najviše novca trošile za nabavku prehrane (704,70 KM). Za stanovanje i komunalne usluge (587,20 KM) te za tekuće održavanje domaćinstva (106,40 KM).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *