Trivić: Pandemija nije zaustavila zacrtane reforme

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocijenila je da je pandemija virusa korona promijenila školske dane u Srpskoj, ali da nije zaustavila zacrtane reforme.

Trivićeva je navela da, nakon izvršene standardizacije zanimanja u srednjim stručnim školama, koja je rađena uz podršku privrede i s ciljem sticanja potrebnih konkurentnosti na tržištu rada, u idućoj godini počinje reforma gimnazija.

“Vodićemo računa da držimo balans između opšteg i stručnog srednjoškolskog obrazovanja. Ponuda srednjih stručnih tehničkih škola za zanimanja koja garantuju brže zaposlenje dovela je ove godine do manje zainteresovanosti učenika za upis u gimnazije. Reformom gimnazija planiramo vratiti zainteresovanost odličnih učenika za upis u gimnazije”, pojasnila je Trivićeva za “Glas Srpske”.

Trivićeva je podsjetila na uspješnu digitalizaciju sistema u osnovnim školama i težnju ka istom cilju u srednjoškolskom obrazovanju.

“Inovirani su nastavni planovi i programi za osnovno obrazovanje, digitalizovano šest udžbenika i namjera je da to nastavimo i u narednoj godini. Upisnu politiku za srednje škole kreirali smo u skladu sa potrebama privrede, posvetivši se posebno izvođenju praktične nastave u preduzećima”, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u narednoj godini plan je osavremeniti kabinete praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Govoreći o odvijanju nastave tokom pandemije virusa korona, Trivićeva je istakla da je na najbolji način okončana prethodna školsku godinu i privedeno kraju prvo polugodište ove godine.

“Nastava na daljinu, snimanje i emitovanje časova bili su veliki izazov sa kojim smo se uspješno izborili svi. Svi naredni koraci zavisiće od epidemiološke situacije. Uprkos svemu, prvo polugodište završavamo u školskim učionicama, a to je neprocjenjivo za svakog učenika”, naglasila je Trivićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *