Trivić: Ostvaren veliku uspjeh u praktičnom segmentu dualnog obrazovanja

Praktična nastava kod poslodavaca Republike Srpske, kao segment dualnog obrazovanja, ostvarila je veliki uspjeh što potvrđuje podatak da je 2019. godine postojalo 75 privrednih subjekata koji su obučavali učenike a u ovoj godini taj broj iznosi 1.063, istakla je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

“Praktičnu nastavu danas pohađa 3.616 učenika. Konačan rezultat dualnog obrazovanja jeste da djeca nakon školovanja ostanu na radnim mjestima i da na taj način zadržimo mlade ljude da ostanu u Republici Srpskoj”, istakla je Trivićeva novinarima, nakon sastanka o upisnoj politici za školsku 2022/2023. godinu.

Ona je, nakon sastanka sa članovima Tripartitnog savjetodavnog vijeća i Komisije za upisnu politiku, dodala da je Ministarstvo proteklih mjeseci kontinuirano radilo sa predstavnicima privrede u cilju pronalaska najboljeg modela upisne politike u smislu usaglašavanja obrazovanja sa tržištem rada.

“Sistem dualnog obrazovanja koji podrazumijeva izvođenje praktične nastave kod poslodavaca bio je dobar pokazatelj koliko je važno da naši učenici budu na praktičnoj nastavi kako bi bili konkurenti na tržištu rada nakon što završe srednju školu”, naglasila je Trivićeva.

Ona je rekla da je Ministarstvo usaglasilo upisne politike sa realnim brojem učenika koji završavaju devete razrede.

“Razgovarali smo o prijedlogu deficitarnih zanimanja koje će Vlada Republike Srpske podržati i ove godine sa stipendijom od 100 KM i besplatnim prevozom za učenike”, rekla je Trivićeva.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je upisnom politikom potrebno obezbijediti da privreda dobije potrebne kadrove.

“Mi smo danas istakli da privrednicima najviše trebaju ljudi koji se bave održavanjem specijalnih mašina, novih tehnologija. Istakli smo i podatak da recimo u Kotor Varoši imamo 3.500 radnika u obućarskoj industriji a nisu upisali nijedan razred”, rekao je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da se popravlja stanje vezano za upisnu politiku kada je riječ o zainteresovanosti učenika za upis te lokalnih zajednica i škola za određene promjene.

“Mi smo danas podržali prijedloge Ministarstva za deficitarna zanimanja. Rekli smo da treba možda razmisliti da se i prestane na dosadašnji način sa podrškom deficitarnim zanimanjima u smislu stipendija. Predložili smo da se ta sredstva ulože u opremanje škola a da poslodavci, koji imaju potrebu za deficitarna zanimanjima, obezbijede kroz stipendije podršku tim zanimanjima”, rekao je Trivić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor Aleksandar Milješić kaže da su u ovoj regiji deficitarni kuvari, konobari, bravari, zavarivači, CNC operateri, pekari, mesari i zanimanja u okviru građevinske struke.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *