Trivić: Dva miliona KM izdvojeno za sanaciju osnovnih škola

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske izdvojilo je ove godine dva miliona KM za sanaciju 24 objekta osnovnih škola, izjavila je resorni ministar Natalija Trivić.

Trivićeva je navela da je najviše sredstava, 170.000 KM, izdvojeno za sanaciju grijanja u Osnovnoj školi /OŠ/ “Vuk Karadžić” u Novom Gradu, potom 147.373 KM za zamjenu stolarije u OŠ “Branislav Nušić” u Banjaluci.

Prema njenim riječima, za fasadu u područnom odjeljenju Novoselija OŠ “Milan Rakić” u Karanovcu kod Banjaluke izdvojeno je 150.000 KM.

Za sanaciju u područnom odjeljenju Obodnik OŠ “Petar Petrović Njegoš” iz Maslovara kod Kotor Varoši izdvojeno je 121.942 KM, u područnom odjeljenju Batković OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini 120.000 KM, u odjeljenju Petkovci OŠ “Desanka Maksimović” iz Čelopeka kod Zvornika 112.656 KM, te u odjeljenju Međuvođe OŠ “Majka Knežepoljka” u Knežici u Kozarskoj Dubici 104.250 KM.

Kada je riječ o srednjim školama, čije je finansiranje u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava, Ministarstvo je izdvojilo u 2021. i 2022. godini oko 500.000 KM za sanaciju krovova, sistema grijanja, mokrih čvorova i adaptaciju školskih prostora, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Trivićeva je naglasila da Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture kontinuirano ulažu u snaciju i rekonstrukciju, kao i opremanje školskih objekata u Republici Srpskoj.

Ona je navela da zahtjeve škola za sanaciju i rekonstrukciju krovova, stolarije, popravke ili nabavke kotlova, te kombija rješavaju u skladu sa prioritetima.

“Trudimo se da jednake uslove za obrazovanje stvorimo u svim školama, posebno u ruralnim dijelovima Srpske. Samo u 2021. godini uloženo je oko 1,6 miliona KM za ove namjene za oko 90 osnovnih i 15 srednjih škola, dok je u ovoj godini izdvojeno 2,1 milion KM za sanaciju 24 osnovne škole i pet srednjih škola”, navela je Trivićeva.

Ona je naglasila da je u protekle četiri godine za opremanje vaspitno-obrazovnih ustanova opremom i investicije u oblasti obrazovanja Ministarstvo izdvojilo više od 36 miliona KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *