Raste izvoz poljoprivrednih proizvoda

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da raste izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srpske, a dobar primjer je organska proizvodnja.

“U organskoj proizvodnji smo napravili iskorak i kada je u pitanju njeno podsticanje, a vidimo da izvoz takvih proizvoda raste. Imamo tu sreću da Srpska još ima zemljišta koja su neopterećena pesticidima i mineralnim đubrivima i možemo lako ispuniti uslove koje zahtijeva taj vid proizvodnje”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Srpska izvozi voće u Rusku Federaciju, kao i povrće i druge proizvode u EU.

Pašalić je podsjetio da je prije godinu dana razgovarao sa mađarskim kolegom o mogućnostima izvoza u Mađarsku, dodajući da kod njih postoji zainteresovanost za neke proizvode iz Srpske.

“Mađarska je poljoprivredno moćna zemlja i ne možemo tamo izvoziti pšenicu, kukuruz ili soju, a oni su zainteresovani za uvoz voća, povrća, šumske plodove, začine”, naveo je Pašalić.

On je dodao da će iskoristiti priliku i razgovarati na temu izvoza sa mađarskom delegacijom, koja će u Srpskoj u utorak, 30. septembra, prisustvovati promociji programa mađarske donacije poljoprivrednicima.

Pašalić je za zabranu izvoza peleta iz BiH rekao da tu mjeru donosi Savjet ministara, iznijevši svoje mišljenje da će takavu odluku Savjet ministara produžiti ili ukinuti u septembru, u zavisnosti od stanja na domaćem tržištu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *