Trišić: Stabilan naftni sektor, ali se može očekivati blagi rast cijena dizela /VIDEO/

Naftni sektor u Republici Srpskoj je stabilan, ali se može očekivati blagi rast cijena dizela zbog rasta cijene barela na svjetskom tržištu, izjavio je danas predsjedavajući Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić.

“Prema informacijama koje imam, distributeri su u ovom momentu snabdjeveni. Što se tiče cjenovne politike, vidljivo je da iz dana u dan postoje promjene i to se dešava unazad pola godine od izbijanja sukoba u Ukrajini”, rekao je Trišić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će se zbog odluka EU krajem ove ili početkom naredne godine vjerovatno značajno reorganizovati način distribucije naftnih derivata koje mogu dovesti do poremećaja u snabdijevanju prvenstveno EU, dodajući da postoji vjerovatnoća da će i domaći distributeri to osjetiti u finansijskom smislu.

“Nas u osnovi zadovoljava to što nema većih promjena po pitanju distribucije i zaliha i građani nisu osjetili velike oscilacije koje su bile na tržištu, bar što se tiče snabdijevanja”, rekao je Trišić.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske ranije donijela odluku o ograničenju marže na naftne derivate, što je spriječilo nekontrolisane cijene i da se distributeri pridržavaju tih mjera.

Trišić smatra da bi inicijativa “Otvoren Balkan” dala dobre benefite za naftni sektor Srpske, i to naročito u smislu snižavanja operativnih troškova, stabilnijeg tržišta i brže prohodnosti robe.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *