Otvoren festival koji promoviše romsku kulturu, tradiciju i jezik /VIDEO/

U Bijeljini je sinoć otvoren festival “Baro drom”, u prevodu “Dug put”, koji promoviše romsku kulturu, tradiciju i jezik.

Festival “Baro drom” otvoren je svečanim defileom učesnika i izložbom u Centru za kulturu “Semberija” pod nazivom “Znameniti Romi svijeta”. Dragan Joković, predstavnik Udruženja za promociju Roma “Otaharin”,  rekao da je bilo izazovno pripremiti ovaj festival, na čemu su najviše zahvalni predstavnicima Češke i Norveške ambasade u BiH. Tokom dva dana bijeljinskoj publici predstaviće se eminentna imena sa muzičke scene i opere, te nekoliko značajnih pisaca.

Jelena Siladžić, producent međunarodnog romskog festivala “Kamoro” iz Praga, kaže da su ovakvi festivali neophodni jer razvijaju dobru komunikaciju između Roma i stanovništva sa kojim žive.

Ovaj festival podržali su bijeljinska gradska uprava, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje, Nataša Cvijanović, koja je prisustvovala otvaranju festivala, rekla je da je novina u obrazovnom sistemu Srpske da će romska, ali i djeca iz reda ostalih nacionalnih manjina, imati pravo na asistenta pri slušanju nastave, ukoliko ne razumiju dovoljno dobro Srpski jezik.

Manifestacuju organizuju Centar za integrativno uključivanje Roma i Romkinja “Otaharin” i Udruženje žena “Romkinja” iz Bijeljine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *