Tiodorović: Maske će se nositi barem do proljeća /VIDEO/

Kada je riječ o epidemiološkoj slici u regionu u Hrvatskoj je zbog povećanog broja testiranja, sistem pred pucanjem. Srbija polako popušta mjere. Poslije višemjesečne pauze, bioskopi i pozorišta se spremaju da ponovo prime publiku, a moguće je održavanje i koncerata. Nosićemo maske bar do proljeća – prognoziraju epidemiolozi, dok tim srpskih ljekara istražuje da li virus korona oštećuje i čulo sluha.

Tim ljekara u Nišu istražiće da li virus korona oštećuje i čulo sluha kod teško oboljelih, budući da je uočeno da kod pojedinih pacijenata postoji pad sluha na visokim frekvencijama. Tim ljekara ušao je u crvenu zonu niškog Kliničkog centra, a pacijente provjeravaju standardnim ORL pregledom kao i audiometrom.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da iako sada postoji više uslova za normalan život maske ćemo nosti bar do proleća sledeće godine.

Upozorenje stiže iz Hrvatske –  Sistem je pred pucanjem, ističe epidemiolog Branko Kolarić član Savjeta Vlade. Zbog sve većeg broja zahtjeva za testiranje na koronavirus u Hrvatskoj se na rezultate čeka tri dana, a nekada su bila dovoljna 24 sata. Hrvatski građani koji su se u četvrtak i petak testirali, bili su nezadoovljni jer nisu na vrijeme dobili nalaze koje su platili. Ljutit je i ministar zdravlja Vili Beroš.

Samo u posljednjih nedjelju dana u Hrvatskoj je više od 1.600 ljudi zaraženo koronavirusom. U posljednjih 14 dana postotak pozitivnih u odnosu na testirane veći je od 11 odsto, a pravilo Svjetske zdravstvene organizacije kaže da, ako je više od pet odsto, zemlja nema epidemiju pod kontrolom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *