Odogovornim ponašanjem i poštovanjem mjera epidemija se može staviti pod kontrolu /VIDEO/

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona.

Radi se dvije žene starije životne dobi iz Istočnog Starog Grada i Zvornika.

U Federaciji BiH zaraza je odnijela još devet života. Preminula su dva muškaraca iz Tuzle, te po jedan iz Travnika, Donjeg Vakufa, Zenice i Živinica i tri žene iz Travnika, Visokog i Živinica. U posljednja 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 779 uzoraka, od kojih je 35 pozitivno na SARS-CoV-2.

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj testirano je 718 uzoraka, a otkriveno je još 90 slučajeva zaraze virusom korona.

Prema mjestu prebivališta, 23 osobe su iz Banjaluke, po devet iz Pala i Doboja, šest iz Prnjavora, po pet iz Teslića i Ribnika, po četiri iz Zvornika i Istočne Ilidže, po tri iz Bratunca i Istočnog Novog Sarajeva,

Po dva i jedan slučaj zaraze virusom korona potvrđen je u još 16 lokalnih zajednica u Srpskoj.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 271, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 62, a u opštim bolnicama 209.

Stanje u bijeljinskoj Kovid bolnici i dalje je ozbiljno, rečeno je na sastanku Kriznog štaba Bolnice. Hospitalizovano je  27 bolesnika.Dva su na respiratoru, od kojih je jedan intubiran. Njihovo zdravstveno stanje je veoma teško i oni su životno ugroženi. U teškom stanju je i bolesnik koji se nalazi na veoma visokim dozama kiseonika. Ostali hospitalizovani zahtijevaju povremenu ili stalnu kiseoničku terapiju. Stanje u Kovid bolnici i dalje je ozbiljno, rečeno je jutros na sastanku Kriznog štaba Bolnice.

Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje je nepovoljna, ali opštinski i gradski štabovi u zavisnosti od stanja u lokalnim zajednicama imaju odriješene ruke da uvode dodatne mjere kako bi se situacija dovela pod kontrolu, kažu u Institutu za javno zdravstvo Srpske

Odogovornim ponašanjem pojedinaca i poštovanjem mjera epidemija se može staviti pod kontrolu, prije jeseni kada se očekuju i druge respiratorne infekcije.

Policija je tokom vikenda u Republici Srpskoj u akcijama kontrole zaključaka  Republičkog štaba za vanredne situacije zatekla više desetina osoba na proslavama i u lokalima.

Dodaju kako će MUP i u narednom periodu, a sve u cilju zaštite zdravlja ljudi i u skladu sa važećim zaključcima Republičkog štaba za vandredne situacije i preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nastaviti sa preduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti radi prevencije i sprečavanja širenja korona virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *