Održan 9. Sajam šljive, voćnih rakija i meda /VIDEO/

Deveti Sajam šljive, voćnih rakija i meda održan je u nedjelju na platou ispred Centra za kulturu “Filip Višnjić” u Ugljeviku, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera. Organizator je lokalna Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a generalni pokrovitelj je Opština Ugljevik. Zbog situacije sa virusom korona Sajam je održan u izmijenjenom obliku – sa devet štandova, za razliku od prethodnih godina kada je bilo više od 90 izlagača.

Milorad Jovičić , direktor agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i organizator sajma istakao je da se ove godine zbog pandemije korona virusa sajam održava u manjem obimu nego prošlih godina ali da se stogoišnja tradicija uzgoja i promocije sljive mora nastaviti.

Ugljevik je poznat voćarski kraj, najveći proizvođač i izvoznik šljive u Republici Srpskoj, sa godišnjim izvozom 2.500 tona šljive na evropsko tržište rekao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić

Domaće tražište je zasićeno i potražnja za rakijom i medom nije velika jer kod nas dosta domaćinstava proizvodi svoju rakiju i med. Medjutim, plasman na evropsko tržište je isplativ, jer kod nas malo ranije sazrijeva sljiva i naši proizvodi stignu ranije nego proizvodi iz zemalja u okruženju kaže Dragiša Jovanović iz sela Tutnjevca kod Ugljevika

Šljivovica Radovana Vučenovića iz Mrkonjić Grada proglašena je najboljom rakijom na juče održanom Sajmu šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku. Veliku zlatnu medalju pobjedniku Sajma uručio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, čime je završen deveta manifestacija u čast šljive u ovoj podmajevičkoj opštini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *