Teslić i Modriča duguju najviše novca

Obaveze 53 opštine u Republici Srpskoj po osnovu kredita i izdatih obveznica iznose više od 140 miliona maraka, a prvo mjesto zauzima Teslić čiji je dug na kraju prošle godine bio 8,85 miliona KM.

U informaciji o stanju javne zaduženosti u BiH koju je izradilo Ministarstvo finansija i trezora BiH, i to na osnovu dostavljenih podataka iz Srpske i FBiH, naveden je i tabelarni pregled unutrašnjeg duga lokalnih zajednica u Srpskoj, piše “Glas Srpske“.

Prema ranije dostavljenim podacima iz republičkog Ministarstva finansija, šest lokalnih zajednica u Srpskoj, i to opština, nema obaveza po osnovu kredita, a to su Čelinac, Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar te Rudo i Osmaci. Tih lokalnih zajednica nema ni u tabeli koju je skrojilo Ministarstvo finansija i trezora na nivou BiH.

Nešto manje obaveze od Teslića ima Modriča. Dug te lokalne zajednice bankama iznosi 5,15 miliona KM te još dodatnih  3,16 miliona KM po osnovu emitovanih obveznica.

Treću poziciju na listi opština koje su najviše kreditno zadužene zauzima Srbac čiji je ukupan unutrašnji dug na kraju prošle godine iznosio 7,35 miliona. Od to­g iznosa na kredite kod banaka odnose se 2,94 miliona, a na emitovane obveznice 4,43 miliona KM.

Na četvrtom mjestu je Sokolac, čija kreditna zaduženost iznosi 7,15 miliona, dok petu poziciju zauzima Bileća čiji krediti se mjere brojem od 7,04 miliona maraka.

Među opštinama koje su najviše zadužene nalazi se i Kozarska Dubica čiji unutrašnji dug iznosi 6,76 miliona, te Kotor Varoš čije su obaveze po istom osnovu na kraju 2022. godine iznosile 6,40 miliona KM.

– Kreditna zaduženost opštine Šamac iznosi 5,99 miliona, Kneževa 5,73 miliona, a Stanara 5,54 miliona KM – navedeno je u informaciji.

Iz tabelarnog pregleda vidljivo je da najmanje obaveze po osnovu kredita ima Kupres i one iznose svega 81.135 maraka, a zatim slijedi Oštra Luka koja bankama duguje nešto više novca od njih, odnosno 91.027 maraka.

Kreditne obaveze Vukosavlja iznose 144.890, Krupe na  Uni 213.140, a Trnova 388.513 maraka.

U Savezu opština i gradova RS navode da bez kredita nema ni značajnih projekata u lokalnim zajednicama širom Srpske.

– Bilo koji ozbiljniji projekat nemoguće je realizovati bez zaduženja ili podrške Vlade RS – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić i dodao da veće lokalne zajednice ostvaruju i veće prihode te samim tim imaju i prostora za veće zaduženje u odnosu na manje opštine u Srpskoj. 

Gradovi

Obaveze 11 gradova u Srpskoj po osnovu kredita teške su skoro 220 miliona maraka, a prvo mjesto zauzima Banjaluka koja komercijalnim bankama u zemlji i po osnovu emisije obveznica duguje 56,14 miliona KM. Najveći grad u Srpskoj prati Doboj koji je bankama na kraju prošle godine dugovao 46,04 miliona maraka, dok treću poziciju drži Bijeljina čije obaveze po istom osnovu iznose 27,38 miliona maraka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *