Teška godina za privrednike u Srpskoj /VIDEO/

Privrednici u Srpskoj ispraćaju kako kažu tešku godinu za privređivanje . Nekoliko značajnih dešavanja uticalo je na ukupnu proizvodnju tokom 2019.godine, kažu u Privrednoj  komori Srpske. Došlo je do pada u industrijskoj proizvodnji, prerađivačkoj industriji , a i uvoz je bio značajno manji. Ipak, očekuju da će mjere koje je usvojila Vlada RS na kraju ove godine značajno poboljšati privredni ambijent u Srpskoj.

2019. godina bila je teška za privrednike u Srpskoj. Prema statističkim podacima zabilježen je pad u industrijskoj proizvodnji za oko 12 odsto , zatim pad u proizvodnji električne energije za oko 15 odsto , u prerađivačkoj  industriji  za oko 12 odsto.

Prema riječima  Ante Gajića – predsjednika Područne Privredne komore regije Bijeljina sve to je uticalo na ukupni pad proizvodnje u odnosu na 2018.godinu.

On kaže da se tokom iduće godine zbog najava globalne recesije očekuje smanjenje potraživanja određenih vrsta proizvoda iz RS.

Kao pozitivne mjere on je istakao rast prosječne plate u Srpskoj na 902 marke , što predstavlja realno povećanje za  oko 5,5 % .

Dodaje i da je tokom ove godine došlo do smanjenja  uvoza za oko 10,5 %, dok je izvoz istovremeno smanjen za oko 3,2 % .

Zbog toga je  došlo  do veće pokrivenosti uvoza -izvozom na 76 % u odnosu na 2018.godinu,kada je to bilo oko 70 % ,  rekao je Gajić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *