Đokić: Nastavak ulaganja u energetiku /VIDEO/

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je danas nastavak velikih ulaganja u energetski sektor koji obezbjeđuje brži razvoj Srpske.

“Moramo učiniti sve da naša `Elektroprivreda` u narednim godinama bude generator razvoja Republike Srpske i da ukupnim finansijskim rezultatima obezbijedi daleko veću dobit kao prihod budžetu Republike, koji će biti stavljen u funkciju razvoja, kako energetskih kapaciteta, tako i drugih razvojnih potreba Srpske”, rekao je Đokić tokom posjete Rudniku i Termoelektrani /RiTE/ “Ugljevik”.

On je naveo da u energetskom sistemu važnu ulogu imaju proizvodna preduzeća, kao što je ovo, koje obezbjeđuje 35 odsto ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj.

“Moramo sačuvati ovaj i sve druge energetske kapacitete praveći planove razvoja na dugoročnoj osnovi, uz izgradnju novih elektroenergetskih objekata, kako u Ugljeviku, tako i u drugim dijelovima Republike Srpske”, rekao je Đokić novinarima.

Republika Srpska će i naredne godine biti veliko gradilište energetskih objekata

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će i naredne godine biti veliko gradilište energetskih objekata, prije svega hidroenergetskih, ali očekuje se i početak radova na solarnim objektima većeg kapaciteta i na vjetroelektranama veće snage.

“To znači da ćemo, zaista, biti u stanju da dinamički pratimo ono što je strategija razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine”, istakao je Đokić.

Resorni ministar je ocijenio da je uprava RiTE “Ugljevik” učinila značajne napore da doprinese konsolidaciji preduzeća, te dodao da u sistemu elektroprivrede matično preduzeće i svih njegovih 10 zavisnih preduzeća uvijek moraju voditi računa da se dosljedno poštuju odluke ili zaključci Vlade koji se odnose na poslovanje, posebno na izradu planova za naredni period.

“Jasno smo se razumjeli sa upravom RiTE `Ugljevik` da će i oni dati maksimalan doprinos još boljem rezultatu preduzeća u narednom periodu – svi zajedno sa istim ciljem, da imamo snažnu, razvijeniju elektroprivredu, stabilnu proizvodnju i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom svih naših građana”, istakao je Đokić.

Nije pokrent postupak kojim se traži povećanje cijene struje

Odgovarajući na pitanje novinara da li će u idućoj godini poskupjeti struja, Đokić je rekao da Vlada Republike Srpske, niti bilo koje preduzeće, nije pokrenulo postupak kojim se traži povećanje cijene električne energije.

“Želja nam je da damo puni doprinos što uspješnijem radu elektroprivede, pri ovim cijenama”, naveo je ministar.

Đokić je kao predstavnik državnog kapitala prisustvovao današnjoj redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara RiTE “Ugljevik” na kojoj je razmotren i usvojen niz dokumenata koji se odnose na poslovanje preduzeća.

Ostvarena najveća investicija u postratnom periodu

Tokom obilaska rudnika uglja i postrojenja termoelektrane, on je istakao da je u ovoj godini ostvarena najveća investicija u postratnom periodu i završena izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE “Ugljevik”.

“Izgradnjom ovog postrojenja i ugradnjom filtera za sprečavanje emisije krupnih čestica, što je ukupna investicija vrijedna više od 90 miliona evra, pokazali smo visok nivo odgovornosti prema ekološkim standardima i zahtjevima koji se odnose na obaveze Republike Srpske i BiH u pogledu provođenja evropskih direktiva i smjernica u ovoj oblasti”, ocijenio je Đokić.

Prema njegovim riječima, to je izuzetno veliki finansijski trošak za “Elektroprivredu” i ogroman za RiTE “Ugljevik”, ali je istovremeno stečena i velika korist.

“Obezbijedili smo da ova termoelektrana ne bude kritična tačka u Evropi sa stanovišta zagađivanja životne sredine, a njen radni vijek produžili do 2040. godine, što govori o tome koliko je odgovorna politika ove Vlade sa stanovišta održavanja rudarske proizvodnje i proizvodnje električne energije”, poručio je Đokić.

On je naveo da će u narednoj godini biti donesen reformski zakon o električnoj energiji, koji će podstaći potrebu ozbiljnog restrukturisanja i reformisanja sistema elektroprivrede Republike Srpske.

Stojanović: Očekujemo pozitivan poslovni rezultat

Direktor RiTE “Ugljevik” Čedomir Stojanović rekao je novinarima da je ovu godinu obilježilo puštanje u probni rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova i 120 godina rudarstva u Ugljeviku.

“Očekujemo pozitivan poslovni rezultat i nakon obavljenog remonta trenutno imamo jednu od najboljih proizvodnji u posljednjih 10 godina, a planovi za iduću godinu su da bude i uspješnija od ove”, rekao je Stojanović.

On je naveo da je u ovoj godini proizvedeno 1.650 gigavat-časova električne energije, što je 34 odsto ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *