“Tehničkim izmjenama Izbornog zakona do rezultata po volji stranaca” /VIDEO/

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović pozdravio je danas, u ime CIK-a, izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit, ocijenivši da se njima jačaju kapaciteti Komisije.

Arnautović je rekao da je Šmit, prije donošenja tih izmjena, obavio konsultacije sa CIK-om, što smatra bitnim jer sva donesena rješenja treba da budu provodiva.

“Ova rješenja su i te kako provodiva i ovaj CIK ima kapacitet da ih dosljedno provede”, rekao je Arnautović na sjednici CIK-a u Sarajevu.

On je dodao da su nametnutim izmjenama obuhvaćeni problemi koje je Komisija ranije detektovala i navela u incijativi za izmjenu Izbornog zakona koju je prošle godine uputila Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da tehničke izmjene Izbornog zakona BiH neće vratiti kredibilnost izbornog procesa, niti će biti od krucijalne važnosti za zemlju, već će ojačati kompetencije Centralne izborne komisije /CIK/ BiH u kreiranju izbornih rezultata po volji međunarodne zajednice.

“Nažalost, zanemarili su činjenicu da CIK nema unutrašnji kredibilitet ni legitimitet, kao i da će mu snaga pumpana izvana biti kontraproduktivna”, rekao je Špirić.

Nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je potez koji je povučen sa namjerom da se legalizuje djelovanje Kristijana Šmita i da se on predstavi kao neko ko iz objektivnih razloga djeluje u BiH kako bi popravio tamošnji politički ambijent, što je ozbiljna manipulacija, ocijenio je za Srnu politički analitičar Dragomir Anđelković.

On je naglasio da je Šmit uzurpator koji je u BiH nelegalno, bez potvrde Savjeta bezbjednosti UN, te dodao da su se i raniji visoki predstavnici koji su imali tu potvrdu ponašali protivno demokratskim principima i kao kolonijalni upravnici u Indiji.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *