Tasovac nastavlja sa predstavljanjem plana razvoja Ugljevika

Kandidat SNSD-a za načelnika Ugljevika Milutin Tasovac, koji je i jedan od izvršnih direktora u RiTE Ugljevik, izjavio je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasovagarant da će, bar do 2040. godine, RiTE Ugljevik da opstane.

“Opstajaće i dalje ako bude bilo uglja, a uglja ima. Samo postrojenje omogućiće i da od Elektroprivrede i Vlade Republike Srpske dobijemo podršku za dalje unapređenje tehnološkog procesa, a to je siguran opstanak za sve radnike preduzeća i za cijelu regiju”, objasnio je Tasovac u programu Skala radija povodom predaje postrojenja na upotrebu RiTE Ugljevik.

Važno je istaći da je nusprodukt rada ovog postrojenjagips, u količini od oko 250 000 tona godišnje, a koji može da se koristi u različite svrhe, najviše u proizvodnji rigips ploča.

“Najveći svjetski proizvođači uvjerili su se u kvalitet gipsa i izrazili želju da tu otvore fabriku rigips ploča. Ugljevik je geografski na idealnom mjestu za plasman tih proizvoda i to moramo da iskoristimo. Sakineskom firmom BNBM potpisali smo pismo namjere. Oni su radi da otvore fabriku koja će proizvoditi 4 miliona kvadrata rigips ploča i zaposliti najmanje 80 radnika”, rekao je Tasovac i dodao da je to ono za šta se kao kandidat za načelnika zalaže, za nova radna mjesta.

Govoreći o socijalnoj politici i programu socijalnog zbrinjavanja, Tasovac je istakao da oni postoje, ali da se djelimično sprovode. S druge strane, od opštine koja ima jedan od dva najveća budžeta po glavi stanovnika u Srpskoj se očekuje da tu politiku sprovodi bez problema i da zaovu namjenu izdvaja veća sredstva.

“Ove godine budžet je 15 600 000 KM. Ne smijemo dozvoliti da kasne socijalna davanja ljudima kojima je socijalna pomoć neophodna, a da samo plate, koje nisu male, budu redovne”, poručio je Tasovac. On smatra da socijalna davanja, koja moraju biti redovna i značajno veća, ne mogu spriječiti opštinu u investicionim ulaganjima.

Tasovac ističe da u svemu, ne samo socijalnoj politici, mora postojati sistem koji će se poštovati, bez privilegovanih i selektivnih davanja. Zato su potrebni novi ljudi i nove ideje, da se postojeći budžet što bolje iskoristi. Osim ljudima, koji koriste direktna socijalna davanja, trebalo bi pomoći i penzionerima sa najnižim penzijama, a ne da im se daje ponižavajuća jednokratna pomoć pred izbore, smatra Tasovac. On je pomenuo i Boračku organizaciju iz Ugljevika i firmu BORS, koja posluje na RiTE Ugljevik, a za koju predlaže pomoć koja će joj omogućiti da učestvuje u složenijim poslovimašto bi im povećalo prihod.

“Postoje mnogi načini da opština pomogne različitim kategorijama. Npr. mi u SNSD-u svake godine imamo jednu lijepu akciju kada poklanjamo školske torbe i pribor svim prvačićima u Ugljeviku. Zašto ne bi opština obezbijedila i pribor i knjige svim prvačićima, kao i porodicama sa troje i više djece”, predložio je Tasovac.

Što se tiče pomoći mladim bračnim parovima, radna mjesta su prvi uslov njihovog ostanka u Ugljeviku. Zato je važno ponuditi povoljne uslove investitorima koji će otvarati fabrike. Tasovac dodaje da mladima treba omogućiti i povoljne stambene kredite, a tu će pomoći osnivanje garantnog fonda opštine. On je posebno istakao da opština mora da pomogne parovima koji se bore za potomstvo tako što će za to osnovati poseban fond.

Kada je u pitanju sport, Tasovac jedino rješenje vidi u povećanju opštinskog budžeta koje je realno samo kroz pokretanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Tada će i izdvajanja za sport biti veća, a njihova raspodjela ne smije biti selektivna.

Komentari: