Tajna Putinovog poklona

Poslije više decenija, a možda i cijelog vijeka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju jer ju je predsjedniku Srbije u srijedu poklonio Putin.

Kako piše današnja “Politika”, publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović kaže da je riječ je o pušci M-1870, jednometki sistema “pibodi”, proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od “Providens tul kompani” iz SAD.

Puška je poklonjena Milanu Obrenoviću, najvjerovatnije 1869, u vreme kada je bio maloljetni naslijednik trona.

“Povod je bio potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš ovim tipom puške. Primjerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti”, objašnjava Bogdanović.

Ova puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi poslije Majskog prevrata 1903, kada je završena vladarska epoha ove porodice.  

Nema pouzdanih podataka gdje je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posjedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsjedniku Rusije, koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik.

(Tanjug)

Pratite nas na Facebook-u, Youtube-u i Instagramu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *