Svoju djelatnost u gradu obavljaju 723 žene preduzetnice /VIDEO/

Zvanični podaci govore da je skoro jedna trećina privrednih subjekata u RS u vlasništvu i suvlasnitvu žena, a to je dobar pokazatelj u odnosu na razvijene zemlje.

To žene čini poslodavcima koji zaslužuju pažnju i podršku za dalji rast i razvoj, smatraju i zvaničnici.Javnim pozivom za podsticaj razvoja ženskog preduzetništva na području Grada Bijeljina prošle godine izdvojen je iznos od 25.000 KM.

Ova sredstva bila su namijenjena ženama preduzetnicima,vlasnicama privrednih društava i samostalnim preduzetnicima, koje obavljaju proizvodnu i uslužnu djelatnost na području Grada Bijeljina, a mogle su da maksimalno pojedinačno dobiju iznos do 8.000 KM.

U Bijeljini je s krajem prošle godine zabilježen pozitivan trend broja otvorenih preduzetničkih radnji u odnosu na broj onih koje su u potpunosti prekinule svoju djelatnost ili su je privremeno odjavile. Ovaj trend u gradu je evidentan u posljednjih nekoliko godina.

Svoju djelatnost iz registra u potpunosti je odjavom obustavilo 214 preduzetnika, dok se 97 preduzetnika odlučilo da svoj posao privremeno obustave.Jedan od glavnih razloga koje su navodili bili su kažu u resornom gradskom odjeljenju i dalje visoki nameti, ali i rast cijena energenata, koje u stopu prati i pad konkurentnosti na tržištu gdje “veliki guše male”.

Ipak uprkos nezavidnoj situaciji na tržištu u Bijeljini i dalje prednjače trgovina i zanatstvo među preduzetničkim djelatnostima.

Preduzetništvo Bijeljine grad direktno podstiče sredstvima preko lokalne Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, a putem javnih poziva koji se raspisuju tokom godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.