Svjetski dan slobode medija /VIDEO/

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja 3. maja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Danas u 21. vijeku nikada nismo imali više priče u javnosti o pojmu sloboda govora. Kao naše oči i uši na terenu, novinari moraju biti zaštićeni uvijek i svugdje. EU oštro osuđuje sve oblike nasilja nad novinarima zbog njihova rada, uključujući prijetnje, bez obzira na to primjenjuju li ga državni organi, organizovane grupe  ili pojedinci. Takva kaznena djela ne smiju proći nekažnjena, bez obzira na to gdje su počinjena, ali ono što je još važnije jeste visok stepen odgovornosti od strane novinara da plasiraju tačne i pravovremene informacije, jer u moru dostupnosti i nekažnjenih plasiranih netačnih informacija postoji još mnogo toga na čemu bi se dodatno trebalo raditi.

Profesionalna moralna odgovornost prema izvještavanju podrazumijeva I slobodu govora.

Takođe, Zakon o kleveti izazvao je u javnosti niz reakcija kada je riječ o novinarskoj struci.

Podsjećamo, Glavna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe. Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *