“Svi treba da odustanu od onoga što nije potpisano u Dejtonu” /VIDEO/

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dodik: Rusija jedini čuvar međunarodnog prava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Rusija posljednji međunarodni igrač na Balkanu koji poštuje i brani međunarodno pravo u ovom regionu.On je istakao da je Rusija danas jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu i da je to ohrabrujuće za Srbe jer znači da “nije sve pod kontrolom ključnih zapadnih igrača, koji će izokrenuti sve pravne norme kako njima odgovara”.

Cvijanović: Sporazum uspostavio ustavnu strukturu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine.

Đokić: Svi treba da odustanu od onoga što nije potpisano u Dejtonu

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da i ovu godišnjicu parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma treba iskoristiti kao vrstu pouke da svi odustanu od onoga što u Dejtonu nije potpisano, te da se posvete onome što je potpisano.

Čavić: Srpska u dejtonu postala jedina novina u evropi od završetka Drugog svjetskog rata

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je Republika Srpska kao administrativna, teritorijalna i politička cjelina jedina novina poslije Drugog svjetskog rata na evropskom kontinentu i u raspadnutoj Jugoslaviji, što govori kolika je težina Dejtonskog mirovnog sporazuma za srpski narod u BiH, a posebno za Srbe koji žive u Srpskoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *