Svi pokazatelji zabrinjavajući, upozoravaju iz Privredne komore /VIDEO/

Stanjem u privredi RS za prvih devet mjeseci ove godine ne možemo biti zadovoljni pokazuju to podaci PK, koji bilježe pad industrijske proizvodnje za oko 9,2 odsto, a zabrinjavajući je pad prerađivače industrije od čak 13,5 procenata. Proizvodnja el. energije, pare i klimatizacije  smanjena je takođe za 4.9 odsto.

Ukupna robna razmjena RS za devet mjeseci je 5,7 milijaradi maraka, izvoz je pao za oko 10 odsto, a uvoz za 8.2 odsto. Svi pokazatelji su zabrinjavajući upozoravaju iz privredne komore. Najviše su oštećeni prioizvođači kože i obuće, tekstilna industrija, zatim transport i prevoz putnika, turizam i ugostiteljstvo.

Bijeljina je u odnosu na cijelu RS nešto bolje prošla, jer bilježi manji pad spoljno trgovinske razmjene.

Do najvećeg pada prometa je došlo u hemijskoj industriji, a i poljoprivredna proizvodnja bilježi dosta slabiju prodaju.

Kada je riječ o uvozu i izvozu- najviše se uvozi nafta i naftni derivati, potom motorna vozila, dok Semberija najviše izvozi poljoprivredne proizvode i proizvode od drveta.   Drvoprerađivačka industriaj je imala i najmanju štetu tokom apndemije korona virusa.

Ukupan pad broja zaposlenih na niovu RS prema podacima PK je 1,1 procenat. Naši privrednici su poslušali savjete Vlade i zadržali radnike, kaže Gajić i dodaje da je na području Bijeljine Vlada Srpske kroz razne vidove plata i doprinosa uplatila privrednim subjektima oko 6 miliona maraka.

Govoreći o mjerama potrebnim za očuvanje privrede, iz privredne komore insistiraju da  Vlada ne podiže cijenu el. energije u narednom periodu, kažu to bi bilo pogubno za privrednike.

Kada je riječ o dodatnim mjerama koje bi sačuvale privredu, Privredna komora je Vladi RS uputila zahtjev da poreze i doprinose koje uplaćuju ugostitelji preuzme na sebe, jer kako ističu manja je šteta zadužiti državu nego da privreda propadne.

Upućena je i inicijativa da preduzećima čiji su radnici oboljeli od korone ili moraju u izolaciju, Vlada refundira plaćanje bolovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *