Sve više ljudi kod doktora zbog respiratornih infekcija

U Srpskoj su od početka sezone ukupno prijavljena 41.662 slučaja akutnih respiratornih infekcija. 6.575 oboljenja sličnih gripu, te 119 teških akutnih respiratornih infekcija.

Analiza Instituta za javno zdravstvo RS pokazuje da grupa teških akutnih respiratornih infekcija pokazuje veće vrijednosti u odnosu na prethodne sezone u istom periodu.

Naglašavaju da je porast obolijevanja sasvim očekivan, s obzirom na period sve veće cirkulacije respiratornih virusa tipičnih za ovaj dio godine.

Zato ne čudi što su ljekarske ordinacije pune pacijenata koji se uglavnom javljaju zbog respiratornih infekcija. Te stomačnog virusa, dok slučajeva gripa još nema. Ljekari naglašavaju da od respiratornih infekcija obolijevaju osobe svih starosnih grupa.

– Bolesti se lakše i brže prenose u zatvorenim prostorijama u kojima boravi veći broj osoba. Najčešći simptomi su: povišena temperatura, grlobolja, povraćanje, malaksalost, bolovi u stomaku, bolovi u zglobovima i mišićima. U slučaju pojave ovih simptoma, potrebno je da se oboljeli jave porodičnom doktoru, gdje će im se postaviti dijagnoza i ordinirati terapija – kažu u banjalučkom Domu zdravlja.

Neophodno primjenjivati mjere higijene

U IJZ naglašavaju da je, zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi, neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora.

– Pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, jako je važno često provjetravati prostorije. U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama. Kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak. Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – kaže načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Nina Rodić Vukmir.

Stomačni virus je, uz prehladu, drugo najčešće oboljenje koje napada ljudski organizam. Međutim, nije isto što i grip, jer pravi grip, prije svega, napada nos i grlo, dok stomačni virus napada crijeva. Ovaj tip virusa se pojavljuje stalno, mada postoje neki periodi u godini kada postaje učestaliji i zahvata veći dio populacije. To je obično u nekom prelaznom periodu, kada su i prehlade česte, pa se često dešava da prehlada napada u kombinaciji sa stomačnim virusom.

(Srpska Info)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *