Svaki četvrti kontrolisani vozač prekoračio propisanu brzinu

U Republici Srpskoj sankcionisano je 10.600 vozača od 23.789 kontrolisanih u višednevnoj akciji kontrole saobraćaja, od čega 6.944 zbog prekoračenja propisane brzine, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Policijski službenici MUP-a Srpske su od 19. do 30. avgusta realizovali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu brzine, utvrđivanja alkoholisanosti vozača i prisustva opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova u organizmu.

U saopštenju je istaknuto da se od 13.504 evidentiranih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, 8.577 ili 63,5 odsto, odnosi na prekršaje koji su bili akcenat republičke akcije.

“Tokom sprovođenja akcije evidentirana su 6.944 prekršaja prekoračenja propisane brzine, što ukazuje na činjenicu da je svaki četvrti kontrolisani vozač počinio prekršaj”, naveli su iz MUP-a.

Najveći broj prekršaja – 5.215 ili 75 odsto se odnosi na prekoračenje propisane brzine od 10 do 20 kilometara na čas, dok se 1.262 prekršaja ili 18,2 odsto odnosi na prekoračenje od 20 do 30 kilometara na čas.

U MUP-a Srpske navode da je 467 vozača počinilo najteži prekršaj kada je riječ o poštovanju propisane brzine, jer su upravljali motornim vozilom brzinom koja je veća od 30 kilometara na čas od propisane.

Tokom akcije je izvršeno alkotestiranje 15.801 vozača, a zbog utvrđene nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi sankcionisano ih je 1.550.

U saopštenju je dodaje da je 812 ili 52,4 odsto vozača sankcionisano zbog utvrđene koncentracije alkohola u krvi od 0,31 do 0,80 promila, 473 ili 30,5 odsto vozača zbog koncentracije alkohola od 0,81 do 1,50 promila, a 184 ili 11,9 odsto je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do istrežnjenja ili oporavka zbog koncentracije alkohola koja je premašila 1,5 promila.

Sankcionisano je 17 vozača koji su odbili da se podvrgnu ispitivanju na prisustvo alkohola u krvi.

“Zbog utvrđenog prisustva alkohola u krvi sankcionisan je 81 vozač mlađi od 21 godine ili sa manje od tri godine vozačkog iskustva”, navedeno je u saopštenju i dodato da je najveći broj vozača kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu evidentiran i sankcionisan na području policijskih uprava Banjaluka, Prijedor, Doboj i Bijeljina.

Imajući u vidu da je u porastu broj vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom droge ili psihoaktivnih lijekova, aktivnosti policije su bile usmjerene i na ovu vrstu prekršaja.

“Policija je kod 77 vozača posumnjala da upravljaju pod dejstvom droge ili psihoaktivnih lijekova i tom prilikom je 66 ili 85,7 odsto vozača sankcionisano, od kojih je 10 vozača bilo pozitivno, a 56 vozača odbilo da se podvrgne ispitivanju”, naveli su iz MUP-a.

Tokom realizacije akcije privremeno je oduzeto sedam motornih vozila i to na području djelovanja Policijske uprave Doboj pet i na području policijskih uprava Prijedor i Gradiška po jedno.

“Vozila su oduzeta od vozača koji su upravljali tokom izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom, kao i zbog činjenice da je riječ o višestrukim prekršiocima i povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja, a u Registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji imaju neplaćenih novčanih kazni u većem iznosu”, navedeno je u saopštenju.

Iz MUP-a Srpske poručjuju da i u narednom periodu nastavljaju sa preduzimanjem preventivnih i represivnih mjera, a sve s ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na maksimalan oprez i odgovorno ponašanje, kako bi broj saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa posljedicama po lica, bio što manji”, navedeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *