Sud BiH Savčiću zabranio obavljanje funkcije

Advokat generala Milomira Savčića, Miodrag Stojanović potvrdio je za Glas Srpske da ga je Savčić obavijestio da mu je Sud BiH zabranio obavljanje funkcije predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske.

Stojanović je ranije rekao Glasu Srpske da su ga iz Suda BiH obavijestili da kontaktira sa Savčićem. Kao i da general treba da preda lična dokumenta, odnosno pasoš, a Savčiću je zabranjeno i da kontaktira s medijima.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić rekao je za Glas Srpske da je odluka Suda BiH sramotna i neprihvatljiva.

– Savčiću je najviše stalo do toga da upravo pred Sudom BiH odbrani svoju čast i čast srpskog borca. BORS će u odbrani generala pružiti svu logističku podršku da bi se utvrdila istina u ovom procesu. BORS je ogorčen odlukom Suda da generalu Savčiću zabrani obavljanje funkcije predsjednika BORS-a. Na taj način  Sud direktno uvlači Boračku organizaciju u nešto gdje ona ne pripada i na taj način želi da je kriminalizuje – rekao je Rogić.

Dodao je da podsjećaju javnost i institucije BiH da je pretpostavka nevinosti zagarantovana. Kako po domaćem tako i po međunarodnom  pravu.

– Sud BiH mora imati u vidu tu praksu Ustavnog suda kao i Evropskog suda za ljudska prava. Taj se princip mora snažno afirmisati. Posebno smo ogorčeni i zbog zabrane pristupa medijima generalu Savčića o stvarima koje nemaju veze sa konkretnim slučajem – rekao je Rogić.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *