Stručno predavanje o problemima dijabetičara /VIDEO/

Nedostatak trakica i senzora za mjerenje šećera u krvi, među najizraženijim su problemima sa kojima se suočavaju osobe koje boluju od dijabetesa. O mogućnosti nabavke senzora govorilo se i na stručnom predavanju koje je organizovalo u Bijeljini Udruženje “Diabeta”.

Veliki broj ljudi u svijetu boluje od nekog oblika dijabetesa. Lošu statistiku i kod nas pogoršale su pandemijske godine korone, uz više stresa i neredovne ljekarske preglede. Problemi su i kod nas kao i u zemljama regiona isti. Nedostatak trakica i senzora za mjerenje šećera u krvi. Na to ukazuju i u Udruženju “Diabeta” koje godinama unazad nastoji da osobama oboljelim od dijabetesa omogući bolju prevenciju i konstantnu edukaciju.

Za godinu dana Udruženje “Diabeta” je svojim članovima i sugrađanima podijelilo 1.100 aparata  i 12.000 trakica za mjerenje šećera u krvi. Ovih dana u prostorijama udruženja organizovano je i stručno predavanje na kojem je bilo riječi o senzorima, kontroli i prevenciji dijabetesa. Rečeno je da će uskoro zvanično početi uvoz senzora u Srpsku, što je pozitivna stvar za oboljele koji su ih do sada nabavljali u susjednoj Hrvatskoj ili Srbiji.

Udruženje Diabeta na raspolaganju je stanovništvu bijeljinske regije tokom cijele godine, a o njihovom nesebičnom angažmanu svjedoči podatak da su od 2017. god. do sada uradili 8.100 preventivnih pregleda, organizovali 28 velikih grupnih predavanja, edukovali 1.100 pacijenata. Uz edukaciju i dobro kontrolisanu šećernu bolest, može se živjeti zdrav, aktivan i dug život,  poručuju iz “Diabete”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *