Stojanović: Čekamo odluku mehanizma na drugi argument

Član advokatskog tima generala Ratka Mladića Miodrag Stojanović rekao je danas da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu odbio prijedlog odbrane da se žalbeno ročište odgodi zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali da sada čekaju odluku u pogledu drugog argumenta, a to je nemogućnost pripreme.

“To argumentujemo činjenicom da kolega Branko Lukić i ja zbog epidemiološke situacije i prekida komunikacija avionskih letova sa Holadijom, ne možemo ni da odemo tamo i ne možemo da prisustvujemo”, rekao je Stojanović za Birn i dodao da bi sjednici prisustvovao samo advokat Dragan Ivetić, koji je u Hagu.

On je istakao i da je predsjedavajući sudija Priska Matimbe Njambe imala izdvojeno mišljenje, smatrajući da nisu ispunjeni uslovi za održavanje ročišta.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću biće održana 25. i 26. avgusta pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, saopšteno je danas iz ove institucije.

Rasprava će biti održana bez prisustva novinara i javnosti zbog pandemije virusa korona, a ročište će biti javno emitovano na veb strani Mehanizma, sa 30 minuta zakašnjenja.

Ročište će početi uvodnom izjavom predsjedavajućeg sudije Priska Matimbe Njambe, a potom će uslijediti usmeni argumenti na žalbu odbrane i tužilaštva.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu već je u nekoliko navrata odgađalo usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Mladić je u pritvoru u Hagu od 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *