Start paketi vjetar u leđa malim proizvođačima

Zahvaljujući projektu “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima” start paketima, u Srpskoj ove godine biće obuhvaćeno 1.500 korisnika koji su najviše interesovanja iskazali za plastenike.

Prema riječima službenice za izbor korisnika u Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Violete Lemić, u toku je realizacija 38 biznis planova. Poslovni lideri, čiji su biznis planovi realizovani, istakla je Lemićeva, aktivni su u podsektorima voća, povrća, plasteničke proizvodnje, malinarstva i ljekobilja.

– Najveću korist u ovom modelu promovisanja ugovorene proizvodnje ostvaruju mali proizvođači, koji dobijaju bespovratnu podršku od 50 odsto sredstava za zasnivanje proizvodnje – kazala je Lemićeva.

Dodala je da su benefiti koje ostvaruju lideri proširenje kooperantske mreže i povećanje obima otkupa, te uspostavljanje saradnje sa kooperantima koja objema stranama omogućava da mogu planirati svoje ograničene resurse i ulaganja za narednu godinu.

– Ulaganjem 2,5 miliona KM iz ovog projekta biće angažovano oko 370.000 KM učešća opština i 1,7 milion KM učešća korisnika, tako da procijenjena ukupna vrijednost ulaganja iznosi oko 4,7 miliona KM – rekla je Lemićeva.

U ovoj godini planirano je da, istakla je ona, bude  nastavljeno promovisanje ugovorene proizvodnje i jačanje podsektora voća, povrća, ljekobilja i pčelarstva.

– Značajna podrška u nabavci opreme planirana je za poljoprivredne zadruge koje iza sebe imaju minimalno godinu poslovanja. Na osnovu kandidovanih biznis planova, najviše sredstava i najveći broj korisnika bi mogao biti u podsektoru povrće, plastenička proizvodnja voća, kao i u pčelarstvu – objasnila je Lemićeva.

Direktor zadruge “Plodovi Slatine” Draško Bašić istakao je da podrška resornog ministarstva daje vjetar u leđa malim poljoprivrednicima.

– Start pakete na području Laktaša lani su dobila 24 proizvođača, od čega je njih 12 sufinansirano za plastenike. Na području te opštine lani su dodatno podijeljena još 42 plastenika od 100 kvadrata. Ove godine predviđeno je 15 plastenika od 100 kvadrata i pet od 150 kvadrata koji su namijenjeni isključivo za proizvodnju rasada – kazao je Bašić.

Podršku za nabavku plastenika sa svom potrebnom opremom lani je dobio i agronom Srđan Radan iz Istočnog Novog Sarajeva. On kaže da zahvaljujući podršci ministarstva i ove godine ima gdje da zasije paprike i paradajz.

– Lanjski prinosi su bili solidni s obzirom na to da hemiju uopšte nisam koristio. Povrća je bilo dovoljno za cijelu porodicu – kazao je Radan i dodao da je uložio nešto novca, uglavnom za sadni materijal.

Klasteri

Prema riječima Violete Lemić, planirano je da, između ostalog, bude nastavljena izgradnja kapaciteta klastera, kao stvaranje poljoprivrednih robnih marki za svježe voće i povrće, uključujući promociju i brendiranje proizvoda.

– Uz pomoć angažovane marketinške agencije planirano je da bude nadograđena platforma “Plodovi sela” i organizovana marketinška podrška za organizacije proizvođača i proizvode koji imaju određenu prepoznatljivost – kazala je Lemićeva.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *