Požnjevena strna žita u oglednim poljima; Na zemljištima dobrog kvaliteta zavidni rezultati /VIDEO/

Na dva ogledna polja strnih žita u Semberiji koja su postavljena u organizaciji ministarstva poljoprivrede i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, usjevi su dobro rodili, a kvalitet zrna je više nego dobar, pokazuju to prvi parametri nakon žetve. Rezultati iz ogleda dobar su reper da se na domaćim njivama intenzivnije počnu uzgajati pojedine sorte.

Uprkos nadprosječno visokim dnevnim temperaturama zlatno klasje strnih žita očuvalo prinose i kvalitet zrna. Tako će kako svjedoče parametri sa oglednog polja na lokalitetu Novog Sela prinosi u ogledu biti oko 9 tona. Na ogledu u Velinom Selu požnjeveni su ove sedmice prinosi od 9,5 tona pšenice.

I nije ovakva situacija sa prinosima strnih žita u svim ogledima koji su postavljeni jesenas širom Srpske.

Rezultate u ovoj proizvodnoj godini širom Srpske uglavnom su određivali zemljišni uslovi, odnosno plodnija zemljišta koja bolje podnose ekstremnu vrelinu.

Rezultati iz ogleda dobar su reper da se na domaćim njivama intenzivnije počnu uzgajati pojedine sorte. Među ovima koje su jesenas zasijane u oglednim poljima Semberije ima i onih sorti koje već drugu godinu za redom u ovim agroekološkim uslovima, daju izuzetno dobar prinos i kvalitet zrna.

U ogledima je bilo važno primjeniti sve agrotehničke mjere i na vrijeme što je kaže struka jako važno.

Dobre prinose oko 8 tona u oglednim poljima Semberije dali su i ječmovi. I ako je kiše bilo manje nego lane i to do osam puta, proizvodni rezultati zavidni.

Revnosno se posljednjih godina pristupa agrotehnici uz nadzor struke kako u ogledima tako i na individualnim gazdinstvima u proizvodnji strnih žita na području Semberije. Da je tako potvrđuje i odličan kvalitet zrna.

U Aleksandrovcu kod Laktaša održana je manifestacija “Dan polja strnih žita 2021”. Ogledi su postavljeni na 22,4 hektara, a zasijano je 15 sorti pšenice i sedam sorti ječma.

Srpska ima i vlastitu proizodnju sjemena koju treba čuvati i unapređivati sorte, ali s druge strane moramo biti spremni i da sijemo nešto što je najbolje u okruženju, saglasni su stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *