Stalno ponavljati istinu da se ne zaboravi /VIDEO/

Na današnji dan prije tačno 24 godine, prvi udari u okviru NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju počeli su oko 20 časova. Bombardovanje bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, a po naređenju generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, trajalo je 78 dana. Ubijeno je 1. 100 pripadnika vojske i policije. Procjenjuje se da je poginulo oko 2.500 civila, mada precizna lista žrtava još nije utvrđena.

Državna ceremonija Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, obilježava se danas u Somobru gdje pored zvaničnika Srbije, prisustvuju i zvaničnici Republike Srpske , kao i predsjednik Milorad Dodik. Prva bomba koja je 24. marta prije 24 godine pala na Srbiju eksplodirala u svakom srpskom srcu gdje god da se našlo, poručio je Dodik.

U Banjaluci je služen parastos za žrtve NATO bombardovanja Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije. Prethodno su članovi banjalučkog Srbskog sabranja “Baštionik” organizovali simboličnu šetnju ulicama Banjaluke. Šetajući u tišini, nosili transparent na kojem je pisalo “Mi pamtimo 24. mart 1999. godine”.

Vijenci su danas polozeni kod spomenika u beogradskom parku tašmajdan. Kao i u Crnoj Gori u  U Manastiru Miholjska Prevlaka, a delegacije boraca i porodica palih boraca položili su  cvijeće i na spomenike palim borcima u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici i u Tivtu. A Srpsko-rusko bratstvo održalo je u Beogradu  okrugli sto o temi “NATO ratovi protiv Srba i Rusa”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *