Šta donosi povećanje najniže plate u Srpskoj

Povećanje zagarantovane minimalne plate u Republici Srpskoj za 70 maraka gotovo da niko neće osjetiti osim nekvalifikovanih radnika. Time će biti stvorena izuzetno mala razlika između NK radnika i onih sa srednjom stručnom spremom.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povećanju zakonskog minimalca sa 450 na 520 konvertibilnih maraka. Odluka je stupila na snagu 1. januara, odnosno s januarskom platom se povećava minimalac.

U Savezu sindikata su se nadali da će ovo povećanje uticati i na povećanje ostalih zarada u Republici Srpskoj. Naročito u privredi u kojoj zaposleni imaju prosjek plata od oko 630 maraka.

Međutim, već su pojedini poslodavci najavili radnicima da će samo povećati plate onima koji primaju minimalac, a da ostalima primanja neće biti mijenjana.

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata za privredne djelatnosti i predsjednik Sindikata metalske industrije RS, za Srpskainfo kaže da je od poslovne zajednice tražio razumijevanje za ovu vrstu problema i da srazmjerno rastu minimalca povećaju plate ostalim zaposlenima.

– Prije svega, mislim na zaposlene radnike koji su kvalifikovani, odnosno sa srednjom stručnom spremom i koji su zapravo nosioci poslova. U suprotnom dolazimo do uravnilovke. Tako da će plate NK radnika sustići primanja kvalifikovane radne snage, a to nije nikako dobro – objašnjava Peulić.

Dodaje da će predstavnici 10 granskih sindikata poslije 20. Januara imati sastanak na kojem će poslovnoj zajednici predložiti model pravičnije raspodjele plata u privredi.

– Cilj nam je da svi zaposleni osjete povećanje minimalne plate, a ne samo jedan dio radnika – poručuje Peulić.

“Sve plate se moraju zaraditi “

S druge strane, Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca, kaže da je percepcija u javnosti da će povećanje najniže plate „pogurati“ ostala primanja.

– Mora se shvatiti da poslodavci ne kriju pare u džepovima i neće da daju radnicima. Sve plate se moraju zaraditi, pa i zagarantovani minimalac. Evo, ja znam da će jedna firma morati da zatvori oko 80 radnih mjesta zbog povećanja minimalca, a pitanje je da li će ti radnici moći poslije da nađu posao negdje – ističe Trivić.

Navodi da su poslodavci upozoravali da će povećanje minimalca za oko 15,5 odsto dovesti do stvaranja uravnilovke, da će to narušiti odnose u firmama među ljudima i donijeti negativnu energiju u kolektive.

– Sindikat može da ima muzičke želje, a odgovornost za posledice treba da snose oni koji to prihvate – smatra Trivić.

U Republici Srpskoj je, po posljednjim podacima Poreske uprave RS, u avgustu prošle godine minimalnu platu primilo oko 18.400 radnika, a manje od tog iznosa čak oko 16.800 zaposlenih (manju platu od minimalca mogu da prime oni koji su na bolovanju).

Cilj je hiljadarka

U Republici Srpskoj zvanično je zaposleno nešto više od 275.000 radnika, koji imaju prosječnu platu od 917 konvertibilnih maraka. Budući da je usvojen set zakona o povećanju plata u javnom sektoru RS, očekuje se da će uskoro ovaj prosjek porasti, a cilj Vlade RS je da prosječna plata u Srpskoj bude 1.000 KM.

Najmanji prosjek je u građevinarstvu – 639 KM, zatim u djelatnosti pružanja smještaja i pripremi hrane, hotelijerstvu – 661 KM i u saobraćaju 707 KM.

(SrpskaInfo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.