Episkop Fotije: Obrezujmo srca svoja od greha

Na pravoslavnu Novu godinu, kada naša sveta Crkva proslavlja Obrezanje Gospodnje i vrši molitveni pomen na svetog Vasilija Velikog, Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Fotije služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Gornjem Crnjelovu.

foto: Eparhija

Njegovom Preosveštenstvu su sasluživali protojerej-stavrofor Ljubomir Đokić, protonamjesnici Radiša Jokić i Slobodan Mićić i jerej Dražen Rakić, te protođakon Slavoljub Milošević.

Tokom svete Liturgije, Episkop Fotije je nadležnog parohijskog sveštenika, protonamjesnika Radmila Radovića, rukoproizveo u čin protojereja, kao i protonamjesnike Slobodana Mićića, parohijskog sveštenika u Donjem Crnjelovu, a isto tako i Vasu Popovića, sveštenika vojnog dušebrižništva pri Oružanim snagama BiH.

foto: Eparhija

Preosvećeni Vladika Fotije je u svojoj nadahnutoj besjedi poučio sabrani narod Božiji, a potom je okupljenu dječicu, povodom današnjeg praznika, darivao poklon paketićima.

Danas praznujemo Obrezanje Gospodnje. U osmi dan Gospod Hristos, kao što je bio tada bio običaj kod jevrejske dece, bi donešen u Jerusalimski hram radi obrezanja. Tim činom, Gospod je ispunio starozavetne zakone, koje je sam dao preko Mojsija i drugih proroka. I, pokazao je da je realan čovek čime je potvrdio i realnost Rođenja kad je Bog postao čovek i uzeo na sebe ljudsko telo koje je moglo i bilo je obrezano. Tako i mi isto, obrezujmo srce svoje od greha da bi živeli bogougodnim životom.

foto: Eparhija

Istovremeno praznik Obrezanja Gospodnjeg nagoveštava Krst Hristov, ali i krst naš. Svi smo raspeti u svojim nevoljama, kao pojedinci i kao narod što kroz istoriju nosimo do danas. Ali, sile Vaskrsenja su jače i one nas ukrepljuju.

Na kraju svete Liturgije smo čitali molitvu za blagoslov nove kalendarske godine, da nam Bog blagoslovi godišnji krug i podari izobilje Svojih darova, božanskih i zemaljskih. Sve nam je to potrebno u životu i sve nam je to dar od Boga.

Osvećenje parohijskog doma

foto: Eparhija

Nakon liturgijskog sabranja u hramu, obavljen je čin osvećenja parohijskog doma, čija je generalna obnova izvršena tokom prethodne godine.

Ovom prilikom je Preosvećeni Vladika posjetio i Sembersko etno domaćinstvo, koje se gradi u porti hrama, i izrazio je zadovoljstvo zbog realizacije jednog ovakvog projekta od strane Kola srpskih sestara iz Crnjelova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *