“Srpska uspješna u borbi protiv virusa korona” /VIDEO/

U protekla 24 časa u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula dva pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Riječ je o jednom muškarcu i jednoj ženi.

Preminuli su osamdesetogodišnji muškarac i osamdesetdevetogodišnja žena, oboje iz Banjaluke. U Srpskoj je ukupno preminulo 79 osoba, kao i jedna osoba iz Brčkog. U posljednja 24 časa izvršeno je testiranje 550 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 23 osobe u Republici Srpskoj.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ocijenili su danas da su ova ustanova i zdravstvo u Srpskoj uspješno odgovorili na izazove u borbi protiv virusa korona, te istakli da je Vlada Srpske u posljednja dva mjeseca uložila više od 100 miliona KM u ovaj sektor.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je stigla sva oprema za pokretnu bolnicu i da će ona uskoro biti ugrađena u Zalužanima, kod Banjaluke, gdje je već montiran objekat bolnice. Prema njegovim riječima, objekat pokretne bolnice će biti moguće dislocirati naprimjer na deset lokacija sa po 50 kreveta.

U protekla 24 sata u FBiH registoravan je jos jedan smtni slucaj. U pitanju je pacijent iz Travnika. Ukupno je 37 smrtnih slučajeva do sada u Federaciji BiH.

Na graničnom prelazu Rača sanitarni inspektori su u prethodna 24 časa izdali 25 rješenja o izolaciji, a na Pavlovića mostu osam rješenja, saopšteno je nakon sjednice Štaba za vanredne situacije Bijeljina. Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja je 346 lica.

U karantinu u Domu učenika u Bijeljini, gdje su smještena lica koja su zaražena kovidom-19, osim pacijenta koji je nedavno vraćen sa liječenja iz Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, od jutros se nalazi i osoba iz Ugljevika. Oba lica su bez simptoma zaraze.

Prema trenutnim informacijama, testiranje na virus korona studenata iz Semberije koji pohađaju visokoškolske ustanove u inostranstvu, biće vršeno isključivo u Područnoj jedinici Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Zvorniku. Prije testiranja studenti treba da popune upitnik koji je objavljen na internet-stranici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, kako bi bili upisani u elektronsku bazu – saopšteno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *