Srpska ne odustaje od VSTS-a, posebna sjednica 1. februara? /VIDEO/

“Na posebnoj sjednici, osim o VSTS-u, biće govora o stavljanju van snage Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Prije posebne sjednice NS RS Milorad Dodik, lider SNSD-a, mogao  bi organizovati sastanak s liderima parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, a u vezi s posebnom sjednicom NS RS, ali i molbom Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, o vraćanju u zajedničke institucije Bosne i Hercegovine.

Ovaj sastanak, prema nezvaničnim informacijama, ne bi trebalo da bude održan prije 25. januara. U toj sedmici, tačnije 27. januara, biće održan i veliki samit Republike Srpske i Srbije, a nije isključena mogućnost da se vlast i opozicija iz Republike Srpske tu sastanu s predstavnicima Republike Srbije.Da će razgovora biti potvrdio je nedavno i Milorad Dodik.

Ono što je zasad sigurno, jeste da se srpski zvaničnici u parlament BiH, Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće vratiti da odlučuju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske, uz uslov da se iz pravnog sistema povuku nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se, između ostalog, zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, a koje je nametnuo Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

“Zasad slijedimo stavove Narodne skupštine Republike Srpske i u ovom trenutku stav je da nema povratka u institucije BiH dok se ne povuče nametnuti Inckov zakon, rekla je Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, istovremeno ističući da bi bilo dobro da eventualnoj sjednici NS RS na tu temu prethodi širi sastanak političkih partija iz Republike Srpske.

I u PDP-u još ranije su istakli su da je za povratak u zajedničke institucije BiH uslov rješenje izmjena Krivičnog zakona BiH, koje su nametnute Inckovom odlukom, a što je u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. 

Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a, rekao je za “Nezavisne” da još nije bilo zvaničnog poziva za organizovanje sastanka parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, ali da svakako ima elemenata za njegovo organizovanje , posebno nakon molbe Vučića za povratak u zajedničke institucije BiH.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovo je izrazio spremnost da zajedno sa predsednicima Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdogana i Aleksandra Vučića, pokušaju da sa političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH, postignu odgovor o prevazilaženju krize u ovoj zemlji, koja bi se mogla proširiti na ceo region, piše danas zagrebački Večernji list.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.