Srpska ne može da prihvati sankcije Rusiji /VIDEO/

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je današnje zasjedanje značajno kako bi se u budućnosti moglo pristupiti izradi strategije spoljnopolitičkog položaja Srpske, da je spoljna politika BiH propala. BiH nije uvela sankcije Rusiji, vodićemo neutralnu politiku, poručio je Dodik.

On je zapitao kakvu korist RS ima ako se prikloni sankcijama koje traži Zapad i podsjetio je da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da je protiv sankcija Rusiji, i dodao da će predložiti Narodnoj skupštini RS pitanje da li RS treba da pristane na uvođenje sankcija Rusiji.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne Skupštine da će svako spoljno uplitanje i nametanje rješenja imati dalekosežne i opasne posljedice. Rusija se kao država garant Dejtonskog sporazuma dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva enteta. Rusija BiH svrstava u naše prijateljske države, poručio je on i podjetio na produžetak ugovora o snabdijevanju gasom po istim uslovima.

Svi ambasadori osim ruskog odbili su mogućnost da se obrate skupštini. Ambasadori EU i SAD u BiH Johan Satler i Majkl Marfi ocijenili su u zajedničkoj izjavi, povodom obraćanja ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova u Narodnoj skupštini, da Moskva želi da iskoristi kulturološke i vjerske veze koje ima sa srpskim narodom da bi pažnju odvratila od, kako su naveli, svojih zločina u Ukrajini.

Na sjednici su se obratili i lideri parlamentarnih političkih stranaka.Neutralnost mora biti cilj Republike Srpske u sukobu Rusije i Ukrajine, iako pritisak zapada za uvođenje sankcija Rusiji kulminira, rečeno je na posebnoj sjednici.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *