Srbija: Građani se sutra izjašnjavaju o promjeni Ustava; Policija Kosova zaplijenila izborni materijal /VIDEO/

U Srbiji se sutra održava referendum o ustavnim promjenama. Sinoć je kosovska policija privela direktora republičke Komisije i vozače kamiona koji su prevozili izborni materijal. Konfiskovani referendumski materijal u međuvremenu je  predat kosovskoj carini.

Dva kamiona sa materijalom neophodnim za održavanje referenduma zadržani su na administrativnom prelazu Merdare, a privedeni su trojica vozača i koordinator Republičke izborne Komisije Marko Janković. Oduzeti su im mobilni telefoni i odvedeni  su u kosovsku policiju u Lužanima. Jutros su pušteni, a Policija u Prištini saopštila je da je konfiskovani birački materijal predat carini te da je  poslije ispitivanja osoblje Republičke izborne komisije sa vozačima kamiona oslobođeno.

Petković kaže da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčaku rekao da su prekršeni svi sporazumi, dok se, tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

Zemlje Kvinte i Evropska unija pozvali su Prištinu da dozvoli Srbima na KiM da glasaju na referendumu, ali čelnici privremenih institucija samouprave saopštili su nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini da se protive održavanju referenduma. Građani na Kosmetu u iščekivanju odlike prištinskih vlasti kažu da žele da glasaju na referendumu.

Zvaničnici Srbije pozvali su građane da u nedjelju, 16. januara, izađu na referendum i zaokruže “da” .

Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice loklane samouprave i na svim mjestima.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *