Spreman set mjera za povećanje obima sjetve u Srpskoj /VIDEO/

Da je domaća poljoprivredna proizvodnja od velikog značaja za cjelokupno društvo, rekao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, tokom svog boravka proztekle sedmice u Bijeljini.

Podršku Vlade i institucija imaće kaže s toga poljoprivrednici u Srpskoj kako bi na svim raspoloživim površinama bila realizovana proljetna sjetva. Ne smijemo kaže dozvoliti da pored ovako bogate plodne oranice na jesen stanovništvo ispašta usljed nedostatka hrane.

S ciljem da se obavi sjetva na malim poljoprivrednim gazdinstvima za vlastite potrebe Ministarstvo poljoprivrede, Republike Srpske preusmjerilo je 2,2 miliona KM kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima da bi se podstaklo omasovljenje poljoprivredne proizvodnje s ciljem ublažavanja negativnih posljedica širenja virusa korona.

“Cilj donesene mjere je uspostavljanje prehrambene bezbjednosti širom Republike Srpske putem podjele sjemenskih paketa koje će finansirati ministarstvo.U ovom trenutku je naglašava ministar, najvažniji set mjera koji je usvojen s ciljem povećanja obima sjetve.

Jedna od mjera vrijedna je dodatnih 500.000 KM i namijenjana je sufinansiranju sjetve soje, a za očekivati je da će kroz realizaciju ove mjere sojom biti zasijano više od 5.000 hektara oranice.

Stižu iz ministarstva i dobre vijesti za nosioce 5.373 poljoprivredna gazdinstva, koji su zbog nagomilanih dugovanja iz ranijeg perioda izgubili pravo na podsticaje.

Iz sredstava IRB-a obezbijeđeno je 60 miliona maraka za povoljne kredite za finansiranje poljoprivredne proizvodnje, te 7 miliona maraka iz sredstava Partner fonda.

Lokalnim zajednicama širom Srpske upućeni su i spiskovi za 9.418 gazdinstava koja u ovom trenutku a već od ponedjeljka 30. marta mogu da preuzimaju regresirano gorivo kod distributera nafte.

Biće kaže Pašalić nabavljeno 15.000 tona pšenice iz Srbije, 10.000 tona kukuruza te 5.000 tona soje što će biti dovoljno za ovu godinu i ne bi trebalo biti problema u tom smislu.  Pripreme za proljetnu sjetvu su već završene, a problema kod nabavke repromaterijala nema.

Ministarstvo je isplatilo sve prošlogodišnje podsticaje, ali i 9,5 maraka subvencija za ovu godinu.

Upućene su i sugestije svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i opština da se urade dodatne mjere podrške na lokalnom nivou kako bi se omasovila proljetna sjetva.

Važno je da u ovoj godini budu obezbijeđene dovoljne zalihe hrane za narednu godinu, kaže Pašalić.

U Srpskoj je registrovano 45.000 gazdinstava. Sve će ove mjere omogućiti kaže Pašalić da se ljudi u okviru ovih gazdinstava aktivnije uključe i obrade sve raspoložive poljoprivredne površine. Kroz besplatne sjetvene pakete biće omogućeno da određene parcele zasiju i oni koji se inače poljoprivredom ne bave, a posjeduju oranice na kojima je moguće zasnovati proizvodnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *