Počinje podjela goriva – odloženo plaćanje doprinosa i naknade za protivgradnu zaštitu /VIDEO/

Izdavanje zahtjeva za regresirano gorivo na području Bijeljine počinje od ponedjeljka, 30. marta. Na spisku za regresirano gorivo trenutno je 1.783 poljoprivredna gazdinstva sa područja Bijeljine.

“Da bi se izbjegla veća okupljanja građana, poljoprivrednici će zahtjeve moći da preuzmu u svih 15 mjesnih kancelarija i u Odjeljenju za poljoprivredu, odnosno zahtjevi će biti izdavani u prizemlju, u zgradi Gradske uprave.

Radni dani mjesnih kancelarija su ponedjeljkom, srijedom i petkom u Brocu, Trnjacima, Dvorovima, Batkoviću, Velikoj Obarskoj, Crnjelovu, Janji, Glavičicama, Modranu, Suvom Polju i Donjem Dragaljevcu.Zahtjevi će utorkom i četvrtkom biti izdavani u mjesnoj kancelariji u Gornjem Dragaljevcu, a ponedjeljkom i petkom u Magnojeviću, srijedom u Bukovici.Radno vrijeme mjesnih kancelarija i Odjeljenja za poljoprivredu je od 7.00 do 15.00 časova

Imajući u vidu činjenicu da je starosna struktura poljoprivrednika od 60 ili iznad 65 godina, svi će oni uz mjeru Republičkog štaba biti u prilici da uz određene uslove i sve mjere zaštite posao obave u svojim pčelinjacima i na njivama.

Gradski štab za vanredne situacije u Bijeljini donio je protekle sedmice i odluku da budu zatvorene Kvantaška i Stočna pijaca na prostoru Agrotržnog centra, s obzirom da se na ovim mjestima okuplja veći broj ljudi, što nije poželjno s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Pomoćićemo kaže Mićić našim poljoprivrednicima kako bi svoju robu prodali na sopstvenim gazdinstvima, a bez većeg okupljanja na lokalnim pijacama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će svakih desetak dana ažurirati spiskove za izdavanje regresiranog goriva, o čemu će proizvođači biti blagovremeno obaviješteni.

S obzirom na aktuelnu situaciju odloženo je i plaćanje doprinosa kao i naknade za protivgradnu zaštitu, pa će proizvođači i bez ove realizovane obaveze ostvariti pravo na podsticaje.

U Semberiji će ovoga proljeća kukuruz biti zasijan na oko 24.000 hektara oranice. Poljoprivrednici su voljni da zasiju svaki raspoloživi pedalj zemlje.

Ohrabruje i slika njiva pod strnim žitima, kojima su prijale posljednje padavine. Na većini područja poljoprivrednici su već obavili neophodnu prihranu usjeva, a biće kako se očekuje realizovana na vrijeme i zaštita pšenice i ječma od napada bolesti i štetočina.

Poljoprivredne apoteke i distributeri sjemenskog i sadnog materijala su dobro snabdjeveni, pa problema sa realizacijom sjetve i drugih radova na proizvodnim parcelama neće biti. Ipak poljoprivredne apoteke već sada bilježe veliku potražnju od strane proizvođača koji se pribojavaju da sjetvenih repromaterijala i sredstava zaštite neće biti dovoljno na tržištu.

Poljoprivrednici ove godine regresirano gorivo za realizaciju sjetve dobijaju znatno ranije, u odnosu na isporuku iz prethodnih godina. Optimalni rok za sjetvu jarih kultura počinje 10. aprila, međutim, ima na ovom području proizvođača koji u taj posao ulaze i u prvim aprilskim danima.

Padavine su akumulirale dovoljnu količinu vlage u zemljištu koja je neophodna u nastavku vegetacije strnih žita, ali i za kvalitetniju sjetvu jarih kultura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *