Solarni paneli zakočeni u Sarajevu

Iako je postavljanje solarnih panela na krovove kuća u Republici Srpskoj najavljeno još krajem prošle godine, do toga nije došlo, a sve je izvjesnije da neće uslijediti ni do kraja 2023, jer inicijativa koju je pokrenula “Elektroprivreda RS” za izmjene Zakona o PDV-u zbog ovog projekta nikako da dođe na dnevni red sjednica Parlamenta BiH.

Pojedini građani Republike Srpske koji su se prijavili na javni poziv za postavljanje solarnih panela obratili su se redakciji “Glasa Srpske” i zatražili da provjerimo šta se dešava.

– Predali smo dokumentaciju i uradili sve što je bilo potrebno na osnovu raspisanog javnog poziva iz avgusta prošle godine. Nakon toga, evo već godinu dana očekujemo poziv, dolazak nekog od stručnih lica, ali niko ne dolazi i ne zove. Pokušavali smo dobiti i informaciju od “Elektroprivrede”, ali sve je bilo uzalud – kazao je Nedeljko K. iz Dervente i dodao da, kako vrijeme prolazi, sve više gubi nadu da će na krov kuće postaviti solarne panele.

U “Elektroprivredi RS” (ERS), koja je nosilac ovog projekta, navode da su pokrenuli inicijativu za hitne izmjene Zakona o PDV-u još polovinom ove godine kako bi nastavili sa daljim aktivnostima instaliranja solarnih panela na krovove kuća u Srpskoj, ali da nemaju povratnu informaciju iz Predstavničkog doma Parlamenta BiH.  

– Pokrenuli smo inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u koji bi omogućio da se izvrši prebijanje potrošene i proizvedene električne energije kako bi isplativost instaliranja solarnih panela na krovove kuća bila višestruko veća – kazao je “Glasu” direktor ERS Luka Petrović.

Objasnio je da je prema postojećem zakonu nemoguće izvršiti instalaciju solarnih panela na krovovima kuća jer bi to bila nepovoljna varijanta.

– Uprava za indirektno oporezivanje zahtijeva da za svu energiju koju građani preuzmu moraju i da plate PDV. To nije naša namjera – kazao je Petrović.

Njihova inicijativa, navodi Petrović, trebalo je da bude na sjednici Predstavničkog doma krajem jula, ali do toga nije došlo.

– Ne znam zašto se sve odugovlači. Čim sve bude okončano u Parlamentu BiH, krenućemo u proceduru izbora izvođača radova. Ovako nemamo osnov da zaključimo ugovor. Obustavili smo i anketiranje dok sve ove procedure ne budu okončane na nivou BiH – zaključio je Petrović.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić kazala je da su inicijativu koja je stigla od “Elektroprivrede” proslijedili Zakonodavno-pravnom sektoru Parlamenta BiH.

 – Očekujem da će oni uskoro završiti svoj posao kako bi prijedlog izmjena Zakona o PDV-u mogao da se nađe u parlamentarnoj proceduri. Vjerujem da će te izmjene imati podršku svih poslanika. Nadam se da neće biti ni nacionalnih niti bilo kakvih drugih prepreka za podršku tom zakonu, jer je to u interesu svih građana – kazala je “Glasu Srpske” Vulićeva.

Konkurs

Na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač (prozjumer), koji je bio otvoren od 15. avgusta do 15. oktobra, prijavilo se oko 5.000 domaćinstava.

Tada je navedeno i da će taj program energetske održivosti domaćinstava u prvoj fazi obuhvatiti oko 50.000 domaćinstava u Srpskoj, tačnije 50.000 fotonaponskih sistema instalisane snage od tri do sedam kilovata.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *