Sokolski dom čeka upotrebnu dozvolu /VIDEO/

Sokolski dom u Bijeljini , arhitektonski spomenik prvog reda, još nema upotrebnu dozvolu. Iako je većina radova završena , zbog neriješenih -imovinsko pravnih odnosa čeka se na vanjsko uređenje objekta, a u međuvremenu pojavili su se i novi problemi. Na upotrebnu dozvolu objekat će čekati do proljeća, a tek nakon toga biće definisano pod kojim uslovima će ga koristiti ustanove kulture, kažu nadležni.

Obnova Sokolskog doma trajala je dvije godine, a predviđeni radovi  2,1 milion konvertibilnih maraka, od čega je Grad Bijeljina obezbijedio 1,6 milion KM, a Vlada 500.000 KM.  Sanacija objekta odvijala se u tri faze . Međutim , prema sadašnjem stanju pojavio se višak nepredviđenih radova u iznosu od oko 600.000 KM.

Kako su nastali ovi problemi ?

Objekat takođe još uvijek nema ni upotrebnu dozvolu, na koju će po svemu sudeći morati da sačeka do proljeća a tek nakon toga biće definisano pod kojim uslovima će ga koristiti ustanove kulture.

Sokolski dom jedna je od građevina koja  pod zaštitom države i jedna od najznačajnijih i arhitektonski najvrijednijih zgrada izgrađenih između dva svjetska rata u Bijeljini. U njoj su održavane sve značajnije akademije i priredbe, ali i sportske manifestacije. Rekonstrukcijom joj je vraćen stari sjaj, a biće ponovo oživljen kada se riješi novonastala situacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *