Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je danas odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, te naglasio da “ne dopušta ratnohuškačku retoriku”.

Riječ je o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora.

“Danas donosim i nalažem paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku”, rekao je Šmit na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Šmit je dodao da niko nije uspio na razgovorima u Neumu, da u parlamentu nije bilo većine i da je ostalo njemu da to uradi, ne zato da zadovolji jednu stranku, nego potrebe ljudi.

On je rekao da ga brine što se još nije došlo do Aneksa 7, da svi imaju pravo živjeti i vratiti se tamo gdje žele.

Šmit je naglasio da izbori nisu moneta za potkusurivanje stranaka, već osnovno pravo svakog pojedinca, te da mu je zadovoljstvo da može izbore vratiti svima.

Šmit nakon današnjeg sastanka sa liderima glavnih stranaka iz Federacije BiH /FBiH/ očekuje rezultate, da učine nešto za zemlju i ljude i da djeluju odmah.

“Ovo nije neki prijateljski prijedlog, to je njihov posao da napuste igre. Ako to ne uspijete, ja ću preuzeti odgovornost”, istakao je on.

Šmit je rekao da je predstavnicima stranaka jasno rekao da želi njihove prijedloge deblokade stanja u FBiH.

“Sudije Ustavnog suda nisu imenovane, nema Vlade FBiH, četiri godine nije imenovana. To je neprihvatljivo. Očekujem rezultate”, poručio je Šmit.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *